, 2023/5/8

Missy, a világ egyik legdrágább szarvasmarhája, a Holstein-Friesian fajtájú szarvasmarhák közül került ki.

Missy

A fajta a tejtermelési kapacitásáról híres, és egyes tenyésztők nagy összegeket költenek a legjobb génállományú állatok megszerzésére. Missy 2009-ben került eladásra, és a szarvasmarhák történetének legmagasabb árát érte el: 1,2 millió dollárt.

Az állatot egy kanadai érdekeltségű tenyésztő vásárolta meg, aki az állat genetikáját tervezte felhasználni saját tenyésztési programjában. Missy azonban nem élte meg a szállítást, mivel az állat megbetegedett, és röviddel az értékesítés után elpusztult.

Missy eladása világszerte nagy figyelmet kapott, és az eset azóta is felkelti az érdeklődést a szarvasmarhák és az állatpiac iránt érdeklődők körében. Az ára ma is rekord, és ha a 2009-es árát a mai árfolyamon számolnánk, akkor körülbelül 330 millió forintnak felelne meg. A jó hír, hogy az eheti ötöslottó főnyereményből majdnem meg is tudnánk venni Missy-t, ha most lenne eladó.

Az állat eladása rávilágít arra a tényre, hogy egyes ritka és különleges állatfajták értéke a tenyésztők és a piac szempontjából nagyon magas lehet. Egyes állatok kivételes genetikája, tulajdonságai vagy származása miatt sokkal magasabb áron értékesíthetők, mint az átlagos állatok.