, 2023/1/9

A delfin a cetfélék (Cetacea) alrendjébe tartozó vízi emlős. A delfinfélék a Delphinidae (óceáni delfinek), a Platanistidae (indiai folyami delfinek), az Iniidae (újvilági folyami delfinek), a Pontoporiidae (brakk delfinek) és a kihalt Lipotidae (baiji vagy kínai folyami delfin) családokba tartoznak. Jelenleg 40 delfin néven ismert faj létezik.

A delfin

A fajok mérete nagyon eltérő lehet az 1,7 méter hosszú és 50 kilogrammos maui delfintől a 9,5 méter hosszú és 10 tonnás kardszárnyú delfinig terjed. Vannak fajok ahol a hímek nagyobbak a nőstényeknél. Testük áramvonalas, két végtagjuk pedig uszonyokká alakult át. Igaz nem annyira hajlékonyak mint a fókák, mégis vannak fajok amelyek rövid időre 29 km/órás sebességgel is képesek haladni, vagy akár körülbelül 9 métert is ugrani. Vannak olyan csoportok, amelyeket csordának neveznek. a hímek bikáknak a nőstények teheneknek neveznek

Kúp alaku fogaik vannak, amelyek hasznosak a gyors zsákmány megszerzésére, Nagyon fejlett a hallásuk vízben, levegőben egyaránt, ezen fejlettségnek köszönhetően egyesek vakon is képesek élni. A bőrük alatt található zsírréteg ami melegen tartja a hideg vítűzben. A nagy mélységekben való merüléshez is jól alkalmazkodnak bizonyos fajok.

Igen széles körben elterjedtek, többségük a trópusi övezetek meleg vizeit kedveli, míg mások a hidegebb éghajlatot kedvelik. Leggyakoribb táplálékuk a halak és timtahalak, de a kardszárnyú nagytestü emlősökkel táplálkozik, ilyenek pl. a fókák, A hím delfinek általában évente több nősténnyel is párosodnak, a nőstények azonban csak két-három évente.

Kicsinyeik az úgynevezett borjak tavasszal vagy nyáron születnek, felnevelésükben csak a nőstény veszi ki a részét teljes felelősséggel. Vannak olyan fajok ahol az anyák sokáig böjtölnek és táplálják a kicsiket. Különféle hangokat adnak ki, általában kattogások és füttyök formájában. Veszélyezteti öket a rájuk való vadászat, a járulékos fogás és az élőhelyük elvesztése és a tengerszennyezés is. A delfineket néha fogságban tartják, és trükkökre képezik ki őket.

Szaporodás és szexualitás

A delfinek kopulációja hasról hasra történik; bár sok faj hosszadalmas előjátékot folytat, a tényleges aktus általában rövid, de rövid időn belül többször is megismétlődhet. A vemhességi idő fajonként változik; a kis tucuxi delfin esetében ez az időszak körülbelül 11-12 hónap, míg az orkáknál a vemhességi idő körülbelül 17 hónap. A delfinek jellemzően egyetlen borjút hoznak világra, amely a legtöbb más emlőstől eltérően a legtöbb esetben a farok előtt születik meg.

Általában fiatalon, még az ivarérettség elérése előtt válnak szexuálisan aktívvá A nemi érettség kora fajonként és nemenként változik. A delfinekről ismert, hogy nem reproduktív szexuális viselkedést mutatnak, maszturbálnak, más egyedek nemi szervének a rostrummal vagy uszonyokkal történő ingerlésével és homoszexuális érintkezéssel.

Különböző delfinfajokról ismert, hogy szexuális viselkedést tanúsítanak, beleértve a más fajok delfinjeivel való kopulációt, és alkalmanként szexuális viselkedést mutatnak más állatokkal, köztük emberekkel szemben. A szexuális találkozások erőszakosak is lehetnek, a hím delfinek néha agresszív viselkedést tanúsítanak mind a nőstényekkel, mind más hímekkel szemben. A hím delfinek össze is dolgozhatnak, és megpróbálhatják terelgetni az ivarzásban lévő nőstényeket, mind fizikai agresszióval, mind megfélemlítéssel maguk mellett tartva a nőstényeket, hogy növeljék a szaporodási siker esélyeit.

Hogyan alszik a delfin

A delfinek általában úgy alszanak, hogy egyszerre csak az egyik agyfélteke van lassú hullámú alvásban, így fenntartva elegendő tudatosságot a légzéshez és az esetleges ragadozók és egyéb fenyegetések figyeléséhez. Az alvás korábbi szakaszai egyszerre mindkét agyféltekében előfordulhatnak. Fogságban a delfinek látszólag teljesen elalvó állapotba kerülnek, ahol mindkét szemük csukva van, és enyhe külső ingerekre nem reagálnak.

Ilyenkor a légzés automatikus; a farokrúgás reflexe szükség esetén a víz fölött tartja a fúvólyukat. Az altatott delfinek kezdetben farokrúgásreflexet mutatnak. Bár hasonló állapotot figyeltek meg vadon élő ámbrásceteknél, nem ismert, hogy a vadon élő delfinek elérik-e ezt az állapotot.[101] Az Indus-folyami delfinek alvási módszere eltér a többi delfinfajétól. Mivel erős áramlású és potenciálisan veszélyes úszó törmelékkel teli vízben él, folyamatosan úsznia kell, hogy elkerülje a sérüléseket. Ennek eredményeként ez a faj nagyon rövid, 4 és 60 másodperc közötti szakaszokban alszik.

A különböző delfinfélék keveredése

Valamikor három hibrid delfin strandolt az ír partoknál; ezek risso- és palackorrú delfinek hibridjei voltak. Ezt a párosodást később fogságban megismételték, és egy hibrid borjút hoztak létre. Fogságban egy palackorrú és egy durvafogú delfin is hibrid utódokat hozott létre. Más delfinhibridek is élnek fogságban világszerte, vagy jelentettek már vadon élő példányokat, például egy palackorrú-atlanti foltos delfin hibridet. A legismertebb hibrid a bálna, egy hamis gyilkos bálna és palackorrú delfin hibridje. Ezt Wholphin vagy Wolfin néven nevezték amely egy termékeny hibrid.

Ugrálás és játék

A delfinek gyakran ugranak a vízfelszín fölé, ezt különböző okokból teszik. Utazáskor az ugrással energiát takaríthat meg a delfin, mivel a levegőben kevesebb a súrlódás. Ezt a fajta utazást nevezik porpoisingnak. Más okok közé tartozik a tájékozódás, a társas megnyilvánulások, a harc, a nem verbális kommunikáció, a szórakozás és a paraziták eltávolítására tett kísérlet.

A delfinek különböző típusú játékos viselkedést mutatnak, gyakran tárgyakkal, saját készítésű buborékgyűrűkkel, más delfinekkel vagy más állatokkal.[7][124][125] A tárgyakkal vagy kis állatokkal való játék során gyakori viselkedés a tárgy vagy állat továbbvitele a test különböző részeinek használatával, a csoport más tagjainak továbbadása vagy egy másik tagtól való elvétele, illetve a vízből való kidobása.

Delfineket más módon is megfigyeltek állatok zaklatásában, például madarak víz alá vonszolásában, anélkül, hogy bármilyen szándékot mutattak volna arra, hogy megeszik őket. Más állatfajok bevonásával, a másik állat aktív részvételével zajló játékos viselkedést is megfigyeltek. A delfinek emberekkel való játékos interakciói a legnyilvánvalóbb példák, ezt követik a púpos bálnákkal és kutyákkal való interakciók.