, 2023/1/11

A farkaspók csípése általában agyarszerű nyomokat hagy a bőrön, amely kissé szakadozottnak tűnhet. Egyes csípések bőrpírt, duzzanatot és fekélyeket okozhatnak. A csípés kezelésére mossa le a területet, és fedje le kötéssel. A viszketés csillapítására antihisztamint szedhet.

A farkaspók csípése

A farkaspók csípése általában agyarszerű nyomokat hagy a bőrön, amely kissé szakadtnak tűnhet. Egyes csípések bőrpírt, duzzanatot és fekélyeket okozhatnak. A csípés kezelésére mossa le a területet, és fedje le kötéssel. A viszketés csillapítására antihisztamint szedhetsz. Minden pók megmarhatja az embert. Ez a természetes reakciójuk az észlelt veszélyre. Egyes pókok azonban mérgüktől függően nagyobb veszélyt jelentenek, mint mások.

A farkaspók csípése általában nem ad okot jelentős aggodalomra, mivel az emberre nem mérgezőek. Ha a tünetek súlyosbodnak fordulj orvoshoz.

Előfordulhat, hogy érzékenyebb vagy a pókcsípés okozta reakciókra, és fokozott odafigyelést igényelsz.

A farkaspókok nem jelentenek veszélyt az emberre. A farkaspók mérgére lehet allergiás, de nem mérgező. Mivel a farkaspókok nagyok, harapásuk fájdalmas lehet. Ha enyhe fájdalom, duzzanat vagy viszketés jelentkezik a csípés körül, az nem tarthat sokáig.

Bár gyorsak és agresszívek lehetnek, amikor rovarzsákmányukra vadásznak, általában nem harapnak embert, hacsak nem provokálják őket.

Ha mégis farkaspókkal találkozol, az első reakciója valószínűleg a visszavonulás lesz. Ha azonban üldözzük vagy megpróbáljuk csapdába ejteni, és a pók fenyegetve érzi magát, sokkal valószínűbb, hogy védekezésképpen visszacsap. Az is lehet, hogy szét akarod zúzni, de nem szabad, mert a pókfiókák százai menekülhetnek szétzúzott anyjuk elől.

A farkaspók csípése fájdalmas lehet, de egészséges felnőttekre nem lehet veszélyes. Ennek oka, hogy a méregnek alacsony az idegméreg hatása, ezért nem okozhat nagy kárt. Az érzékeny egyének, például a gyermekek, az idősek és a legyengült immunrendszerű emberek azonban valamilyen negatív reakciót mutathatnak.

Hogy néz ki egy farkaspók és a harapása?

Milyen tünetei vannak a farkaspók csípésének?

A farkaspókok nem gyakran harapnak embert. A farkaspókkal való véletlen érintkezés azonban harapást eredményezhet. Csípése úgy néz ki, mint más rovarcsípések. Észrevehetsz egy piros dudort, amely viszket és duzzadt is. Ez általában néhány napon belül elmúlik. Hacsak nem látod, hogy a farkaspók megharapott, általában nehéz megállapítani, hogy mi harapott meg.

Néhány embernél allergiás reakciót válthat ki a pókcsípés. Azonnali orvosi segítségre lehet szükséged, ha ilyen:

a csípésből kiinduló vörös vonal, ami a vérfertőzés korai jele is lehet.

egy dudor, amely egyre nagyobb lesz és csalánkiütésnek látszik

duzzanat az arcon, különösen a száj körül

légzési nehézségek

szédülés vagy eszméletvesztés

Az Egyesült Államokban csak a barna remetepók és a fekete özvegy pókok mérgező pókcsípései fordulnak elő.

Ha megharapja egy barna recluse pók, a találkozástól számított nyolc órán belül exponenciálisan fokozódó fájdalmat érez. A vörös csípés lassan lilás fekélyessé válik, amely a környező bőrt is elpusztíthatja. Influenzaszerű tüneteket is tapasztalni fogsz, például lázat és hidegrázást.

A fekete özvegy pók csípése extrém fájdalmat, hasi diszkomfortérzést és izzadást okozhat. A farkaspók csípése nem okoz ilyen tüneteket.

Hogyan kell kezelni a csípést?

A farkaspók csípésének kezelése nagyjából olyan, mint bármely rovarcsípés esetén. Először is óvatosan tisztítsd meg a csípést meleg szappannal és vízzel. Helyezz kötést a csípésre a fertőzés megelőzése érdekében. Ha a csípés rendkívül viszket és kellemetlen, akkor gyorsan ható antihisztamint, például difenhidramint (Benadryl) szedhet. Ez a gyógyszer álmosságot okozhat.

Hogyan kerüld el a farkaspókokat és előzd meg a csípéseket?

A farkaspókok félénkek és befelé fordulóak, ezért viszonylag ritkán találkoznak velük. Emellett mozgásban is vannak, ellentétben más pókokkal, amelyek inkább mozdulatlanul maradnak a hálójukban. A farkaspókokat úgy kerülheted el, ha ügyelsz arra, hogy otthonodban ne legyen rendetlenség, különösen a sötétebb helyiségekben, ahol ezek a pókok a legnagyobb valószínűséggel elrejtőznek. Emellett nadrágot és hosszú ujjú ruhát kell viselnie, ha a szabadban jársz. Ez különösen praktikus éjszaka, amikor a farkaspókok valószínűleg vadásznak.

Mik a kilátások?

A farkaspók csípése nem halálos. Általában néhány napon belül maguktól begyógyulnak. Ha a csípés rosszabbodik, vagy szokatlan tünetekkel jár, azonnal fordulj orvoshoz.