, 2023/1/9

A farkaspók az északi és déki sarkvidék kivételével az egész világon mindenhol megtalálható, így természetesen Magyarországon is.

farkaspók

A nőstény egyedi módon hordozza petezsákját: A pók a hasa hátsó alsó részén lévő fonákjához rögzíti. Később a hátán hordja kicsinyeit.

A szemek elrendezése hasonló az ugrópókokéhoz: a felső sor két középső szeme megnagyobbodott. Az ugrópókoktól eltérően azonban a farkaspókoknál a négy nagyobb szem alatt egy sor négy kisebb szem található. Emellett simán futnak a talajon, és gyakran éjszaka vadásznak, míg az ugrópókok nappal növényekben vadásznak, rángatózva mozognak, és nagy távolságokra ugranak.

A farkaspók többnyire nagyméretű, szőrös és atlétikus pókok családjába tartoznak. Ahelyett, hogy hálóval kapnák el zsákmányukat, a farkasokhoz hasonlóan üldözik, bár ezek a pókok egyedül vadásznak, nem falkában. Az Integrált Taxonómiai Információs Rendszer szerint 125 nemzetségben közel 2400 faj létezik. Különösen gyakoriak a füves területeken és a réteken, de hegyekben, sivatagokban, esőerdőkben és vizes élőhelyeken is előfordulnak - bárhol, ahol rovarokat találnak, amelyekkel táplálkozhatnak.

Hogy néz ki a farkaspók?

Általában barnák, szürkék, feketék vagy barnásbarnák, sötét jegyekkel - leggyakrabban csíkokkal. Színezésük hatékony álcázás, amely segít nekik zsákmányukat elkapni és elrejtőzni a ragadozók elől. A farkaspókok mérete változó, testhosszuk körülbelül 0,6 centiméter és több mint egy 3 cm hosszúság között változik, a lábakat nem számítva. Az Atlanti-óceánban található Desertas Grande szigetről származó Desertas (Hogna ingens) az egyik legnagyobb farkaspók, lábainak fesztávolsága 12 cm. A nőstények jellemzően nagyobbak, mint a hímek.

A farkaspókok jellegzetes szemei

Az elülső vagy elülső sor négy, nagyjából azonos méretű, majdnem egyenes sorban elhelyezett kis szemből áll. Míg a hátsó sor V alakban van elrendezve, a csúcs az elülső sor mellett helyezkedik el. A farkaspókok kiváló éjjellátással rendelkeznek, és elsősorban sötétben vadásznak. Szemfényük miatt éjszaka is elég könnyen észrevehetők.

Fenyegetés esetén haraphatnak, de mérgük nem jelent komoly veszélyt az emberre

A megfigyelések szerint a farkaspók akkor harapnak embert, ha rosszul bánnak velük, vagy ha úgy esnek csapdába hogy ott van valamely testrészünk. Harapás esetén előfordulhat némi bőrpír vagy duzzanat, de farkaspókharapás okozta komolyabb egészségügyi problémáról még nem számoltak be. A farkaspók csípése azonban nagyon fájdalmas lehet, ezért ezeket az állatokat nem szabad kézzel felszedni.

A barna farkaspókok összetéveszthetők a mérgezőbb barna remete pókokkal, különösen házakban. A földön gyorsan mozgó pókok nagyobb valószínűséggel farkaspókok, mivel a barna remete pókokat nagyon ritkán látni a szabadban. Az emberek a méret és a sávozás alapján tudják megkülönböztetni a pókokat; a farkaspókok általában nagyobbak, és a lábukon sávozás található, ami a barna remetepókon hiányzik. Bárki, akit megharapott egy barna remete pók, sürgősségi orvosi ellátást kell kérnie.

A farkaspókok magányos állatok

Amelyek jellemzően egyedül kóborolnak éjszaka, zsákmányt becserkészve. Többnyire éjszakai életmódot folytatnak, és gyakran összetévesztik őket a tarantulákkal. Ezek a pókok idejük nagy részét a földön töltik, de szükség esetén képesek fára vagy más tárgyakra mászni.

A farkaspókok főként talajlakó rovarokat, például tücsköket és más pókokat fogyasztanak. A nagy nőstények kis kétéltűeket és hüllőket is elfogyasztanak. Egyes fajok levadásszák és megragadják zsákmányukat, míg mások megvárják, amíg a zsákmány elsétál mellette, majd lesből támadnak rá. Gyakran ráugranak a zsákmányukra, a lábuk közé szorítják, majd a hátukra fordulnak, és végtagjaikkal csapdába ejtik a zsákmányt, mielőtt megharapnák azt, és befecskendeznék a mérgüket.

A farkaspók éles látásukat, álcázásukat, gyors mozgásukat és rezgésekre való nagyfokú érzékenységüket használják arra, hogy elkerüljék a ragadozókat, például a gyíkokat, madarakat és vadászdarazsakat. A nőstények szagnyomokat hagynak, hogy a hímek megtalálják őket a párzáshoz. Amikor a hím megtalálja a nőstényt, udvarlási rituálét hajtanak végre, amelynek során a hím a lábaival és pedipalps (rövid, érzékelő függelék a szájuk közelében) integetésével jelez a nősténynek. A párzás után a nőstény farkaspókok több tucatnyi tojást raknak le, és selyembe csomagolják őket, így létrehozva egy petezsákot.

A nőstény a petezsákjaikat a hasuk hegyénél - ahol a selyem termelődik -, rögzítve hordják. Az anyákról ismert, hogy agresszív viselkedést tanúsítanak, amikor a petezsákjaikat hordozzák. Néha le kell ejteniük a petezsákot, hogy könnyebben elmenekülhessenek a ragadozók elől. Ha ez megtörténik, a nőstények vadul keresik, hogy újra megtalálják őket, és akár egy másik farkaspók elhagyott petezsákját is felvehetik, hogy gondozzák.

A farkaspókok anyai viselkedése nem áll meg a petezsákoknál. A kikelés után a pókfiókák felmásznak az anyjuk hátára, és ő néhány napig hordozza őket. Ezt követően a pókfiókák elhagyják anyjukat, és egyedül indulnak útnak. A hímek általában egy évig, vagy annál rövidebb ideig élnek, míg a nőstények több évig is elélhetnek.