, 2023/3/2

A Föld legfurcsább állatai közül tízről lesz szó. Ezek a furcsa külsejű lények éppoly félelmetesek.

A Föld legfurcsább állatai

Egy ausztrál állat, a vízityúk kiemelkedik a többi közül. Az összes többi emlőstől megkülönbözteti őket az, hogy egypatások. A vízidisznók, akárcsak az echidnák, az emlősök külön rendjébe, az egypatások közé tartoznak. Nem sokáig tartott, amíg az európai természettudósok és tudósok meg voltak győződve arról, hogy a platypus a furcsa megjelenése miatt csak egy átverés.

Az első helyén a víziló áll. platypus

A platypus hátsó lábai részben úszóhártyásak, mint kormánylapátok, lehetővé téve a vízben való kormányzást. A füllyukak és a szemek, amelyek az állat merülésekor becsukódnak, a jellegzetes csőre mögötti barázdákban találhatók. A zsírkészleteket a vízidisznó farka tárolja, amelyet szintén az ásáshoz és a mozgáshoz használ.

A vízidisznók bokáján szarutüskék vannak, amelyek a felső lábukon lévő mirigyhez kapcsolódnak, így egyike a világ kevés mérgező állatának.

Táplálkozáskor a durvább fenékanyagokat, például a kavicsokat és a kavicsokat részesítik előnyben a finomabb aljzatokkal, például a homokkal és az iszappal szemben. Amikor éppen nem vadászik táplálékra, a platypus inkább a patak, folyó vagy tó partján lévő odújában tartózkodik. Elbújhat sziklahasadékokban és pataktörmelékben vagy a közeli növények gyökerei alatt. Megkülönböztető jegyei: rövid végtagok, amelyekhez úszóhártyás lábak tartoznak, áramvonalas test, sűrű sötétbarna vagy vörösesbarna szőrzet.

Komondor kutya

Egy másik furcsa állat a magyar komondor kutya. Úgy néznek ki, mint a rasztafári rasztafariak, mert fehér bundájuk fehér bojtokkal van ellátva. Bár a komondorok nem olyan hatalmas termetűek és zömök testalkatúak, mint magyar társaik, a fehér bojtos bundájuk miatt mégis tekintélyt parancsoló jelenléttel bírnak. Közepes méretű fejével és az arcvonásai nagy részét borító szőrzetével a kutya kívül-belül korcsnak tűnik. A törzs izmos, a farok pedig tökéletesen egyenes.

A magyarországi racka juhoknak hasonló, lompos, mopszszerű bundájuk van, amely megvédi őket a ragadozóktól és a zord időjárástól. A kutya fehér bundája megkönnyítette számára, hogy elvegyüljön a körülötte lévő birkanyájak között. A kölyökkutya bolyhos szőrzete nyolc és tíz hónapos kora között kezd szőrtelenedni.

A csordavédőnek való neveléséből adódóan a komondor természeténél fogva gyanakvó az idegenekkel szemben, és védelmezi fajtáját. Ma a komondor jó barátja és őrző-védő kutyája az embereknek, akiket védelmez.

Fodros nyakú gyík

Az agamidagyíkokat, akárcsak a fodros nyakú gyíkokat, "fodros nyakú gyíkoknak", "fodros sárkányoknak" és "fodros nyakú agamáknak" is nevezik. Ausztráliának és Új-Guineának ez a régiója csak egyetlen faj populációjának ad otthont. A Chlamydosaurus egy olyan nemzetség, amelynek csak egy faja van. A gyík nyakát körülvevő nagy fodrok, amelyek általában a testéhez simulnak, adták az állat nevét.

A C. kingii fán élő faj, és ideje nagy részét a fákon tölti. Legtöbbször rovarokkal és apró állatokkal, például legyekkel táplálkozik. Nem ritka, hogy a fodros nyakú gyíkok, vagy más néven "fodros gyíkok" növényeket is esznek, de ez ritka. A fakéregre emlékeztető, foltos hatást lehet elérni a barna vagy szürke árnyalatok sötét foltokkal és foltokkal kevert használatával. A színek a gyík környezetétől függően változnak, így nem létezik egy univerzális árnyalat. A száraz, agyagos környezetben élő gyíkoknál nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a narancssárga, vörös és barna színek változatossága.

Ezzel szemben a nedvesebb, trópusi környezetben élő gyíkok nagyobb valószínűséggel mutatnak sötétebb barnákat, szürkéket és zöldeket. Színeik egyfajta álcázást jelentenek, mivel a környezetükhöz igazodnak. A hüllők fejét és nyakát borító bőrfodor a legjellegzetesebb vonása ezeknek az élőlényeknek. Az állkapocscsontokhoz hosszú porctüskék kapcsolódnak, és támogatják a nyakfodor alakját.

Echidnák

Az echidna a Tachyglossidae családba sorolt egypettyes egypatások (tojást tojó emlősök) családjának tagja. Az echidna tüskés hangyászsünök néven is ismert. A négy létező echidna-faj a víziló mellett az egyetlen élő, tojást tojó emlős, amely a Monotremata rendbe tartozik. Nem állnak azonban közeli rokonságban az amerikai kontinens valódi hangyászevőivel (akik a lajhárokkal és az armadillókkal együtt hangyakolóniákat és termeszeket fogyasztanak elsődleges táplálékként). Az echidnák Ausztráliában és Új-Guineában őshonosak.

Az echidnák egy, a vízilóhoz hasonló egylábúaktól származnak 20 és 50 millió évvel ezelőtt, amikor először jelentek meg a színen. Az echidnák azonban vízi elődeikből fejlődtek ki. A barlangok és a sziklák hasadékai védik az echidnákat, amelyek nem bírják a túlzott hőmérsékletet. A vadonban az echidnák számára az aljnövényzet, a gyökerek és más törmelékek szolgálnak búvóhelyül. A nyulak és a wombatok üregei ismerős búvóhelyek számukra. Egyetlen echidnának hatalmas területe van, amelyet több másik echidnával oszt meg.

Aye-aye

Aye-aye az egyik legvisszataszítóbb állat a bolygón. Ez az apró majom egyben az egyik leglenyűgözőbb is. A 14-17 hüvelyk hosszúságú, hosszú farokkal rendelkező faj csak Madagaszkáron található. Fehéres védőszőrzetű, testén hosszú, drótszerű, szürkétől a feketéig terjedő szőrzet található. Fogai azonban folyamatosan nőnek, akárcsak a rágcsálóké. A denevérekhez és a mókusokhoz hasonlóan az aye-aye is echolokációval tájékozódik, és képes fejjel előre fára mászni. Nagy, vakító narancssárga vagy barnásbarna szemei vannak, amelyek gömb alakúak.

Van egy harmadik ujja is, amellyel a fogaival az általa ásott lyukakba szondázik, és azokból a lyukakból lárvákat ragad ki. A környéken élő emberek nem szeretik a veszélyeztetett fajt, mert démonnak tartják, és minden adandó alkalommal megölik. Nehéz tartásuk ellenére az aye-aye-ok a világ minden táján megtalálhatók állatkertekben. Ilyen például Cincinnati, Philadelphia és az angliai Bristol állatkertje.

Axolotl

A fajt eredetileg több tóban fedezték fel, köztük a mexikói főváros, Mexikóváros alatt található Xochimilco-tóban. A legtöbb más kétéltűfajjal ellentétben az axolotlok nem mennek át metamorfózison, hogy elérjék a felnőttkort. A kifejlett egyedek inkább a víz alatt maradnak és kopoltyúval rendelkeznek, minthogy megpróbálnák elhagyni a vizet.

Az axolotl csak a mexikói édesvízi tavak, a Xochimilco és a Chalco völgyében található meg. Az árvízvédelmi erőfeszítések következtében a Chalco-tó lecsapolták, és csak a Xochimilco-tó csatornái maradtak meg egykori önmaguk bizonyítékaként. Xochimilco vízhőmérséklete ritkán emelkedik 20 Celsius-fok (68 Fahrenheit-fok) fölé, bár télen akár 6-7 Celsius-fok (43-45 Fahrenheit-fok) is lehet.

A Xochimilco-tó élőhelyén az 1998-as, 2003-as és 2008-as felmérések szerint 6000, 1000 és 100 axolotl volt négyzetkilométerenként. Egy 2013-as négy hónapos vadászat során nem találtak egyetlen vadon élő példányt sem. Kevesebb mint egy hónap alatt két vad példányt találtak a Xochimilcótól a városba vezető csatornahálózatban. Mexikóváros gyors terjeszkedése jelentősen megterhelte a természetet. Az IUCN által évente összeállított, veszélyeztetett fajokat tartalmazó Vörös lista szerint az axolotl ma már veszélyeztetettnek számít.

Szőrös béka

A szőr és a bunda gyakran előfordul az emlősökön és néhány rovaron, de ritkán a kétéltűeken vagy hüllőkön. Kivételt képez a szőrös béka, közismert nevén a rozsomák vagy "rémálombéka". Szaporodáskor, vagyis amikor már körülbelül 4-5 centiméter hosszúak, szőrnek látszó szőrzetet kapnak a combjukon és az oldalukon.

A béka bőrpapillái nem szőrszálak, hanem bőrpapillák, amelyekben artériák találhatók, és amelyek segítik a békát abban, hogy több oxigént szívjon fel.

Úgy működnek, mint a béka kopoltyúi, amikor ebihal. Mivel ő a párja petéinek őrzője, többlet oxigénre van szüksége, miután a párja lerakta a petéket. Ezenkívül ennek a békának rozsomákszerű karmai vannak, amelyek be tudnak húzódni. A karmok csontból állnak, és csak akkor tudnak kihajtani, ha a béka elpusztítja a lábujjában lévő csontokat, és hagyja, hogy a karom átfúrja a bőrét.

Pangolin

A Pholidota, vagyis a pikkelyes hangyászsünök a Pholidota nemzetségbe tartozó pangolinok. A Manis, Phataginus és Smutsia a három nemzetség, amelyek a Manidae, az egyetlen létező családot alkotják. A Phataginus és a Smutsia, amelyeknek egyenként két fajuk van, az egyetlen két faj, amely a Szaharától délre fekvő Afrikában ismert. Akár 100 cm hosszúra is megnőhetnek.

Az összes ismert emlősből hiányzik a hatalmas védő keratinpikkely, amely a pangolinok bőrén található, az egyetlen más ismert állat, amely rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Fajtól függően barlangokban vagy üreges fákban élnek. Éjszaka a pangolinok hosszú nyelvükkel termeszekre és hangyákra vadásznak, amelyekkel a zsákmányt elkapják.

Az egy-három utód gyakran egy-három utódot hozó párzási rituálé eredménye, amely körülbelül két évig tart. Amikor a pangolin még csecsemő, puha pikkelyei vannak, amelyek a kor előrehaladtával megkeményednek, így tányérszerű megjelenést kölcsönöznek neki. Ezek a pikkelyek nagyban különböznek a hüllők pikkelyeitől, amelyek keratinból készülnek, ami ugyanaz az anyag, mint az emberi körmök és a négylábúak karmai.

Okapi

A Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) északkeleti régiójában őshonos, veszélyeztetett faj, az okapi, más néven erdei zsiráf, kongói zsiráf vagy zebrazsiráf.

Az okapik a zebrákhoz hasonló csíkos rajzolatúak, de közelebbi rokonságban állnak a zsiráfokkal. Ők a zsiráffélék családjának egyetlen két fennmaradt rokona. Míg a legtöbb okapi nappal aktív, néhányuk éjszaka is aktív lehet.

Idejük nagy részét egyedül töltik, csak szaporodáskor jönnek össze. Az okapik által fogyasztott összes növény őshonos a területükön. A hímek és a nőstények évszaktól függetlenül ivarzanak és ivarzanak. Az ivarzási ciklusok fogságban 15 naponként ismétlődnek. A 440-450 napos vemhesség végén általában egyetlen borjú születik. A fiatal egyedek nevelése titokban marad, és csak szükség szerint történik. Az elválasztás hat hónapos korban történik a három hónapos koruk óta szilárd táplálékot kapó csecsemők esetében.

Szivacs

A szivacs egy tengeri gerinctelen, növényre hasonlító, de tengeri élőlény. A szivacs annyira idegenszerű, hogy nem tekinthető növénynek. Ennek az állatnak nincs emésztőrendszere, amely különböző specializációjú sejtekkel átszőtt csatornákból és lyukakból áll. Idegrendszer vagy agy nincs ebben a lényben. Nincs rendszere a vér mozgatására a testében, mint az embernek.

Semmilyen belső szerve sincs. Ez az organizmus csak azért tud életben maradni, mert az óceáni áramlatok táplálékot és oxigént szállítanak neki, és eltávolítják a hulladékot. Hétszázötvenmillió évvel ezelőtt a szivacsok először váltak el a többi állatfajjal közös ősüktől. A szivacsok tanulmányozása, a szivacsok tanulmányozása viszonylag új terület. Kétségtelen, hogy a világ 10 legfurcsább állata között vannak.