, 2023/1/10

A kakukkok a Cuculidae családba tartozó madarak, a Cuculiformes rend egyetlen taxonja. A kakukkfélék családjába tartozik a közönséges vagy európai kakukk, az útifutók, a koelek, a malkohák, a kuák, a kuuk és az anik.

A kakukk

A közönséges kakukk nyílt területeken, például mezőkön és mocsarakban él. Élhet alpesi területeken, erdőkben vagy mezőgazdasági területeken is. A kakukkok élőhelyválasztása a táplálék elérhetőségétől függ. Élőhelyeik közé tartoznak a 3800 m magasságig terjedő magasságok.

Leírás

A közönséges kakukk teste a csőrétől a farkáig 32-34 cm hosszú (kb. 12-13 col). Hosszú, 13-15 cm-es farok és erős lábak jellemzik őket. A testtömeg 2,0-2,5 g között mozog. A kakukkok hosszú, hegyes szárnyai akár 55 cm hosszú szárnyfesztávolsággal rendelkeznek. A hímek és a nőstények megközelítőleg egyforma méretűek. A hímek teste szürke, hasa fehér, sötét vonalakkal. A nőstények kétféle színűek, vagy úgy néznek ki, mint a hímek, barnásbarna színű mellük van sötét vonalakkal, vagy vörösesbarna színű a testük. A fiatal egyedek barna színűek a hátukon lévő fehér foltokkal.

Szaporítás

Nem alkot párzó párokat, és mindkét nem több partnerrel is párosodik a párzási időszakban (áprilistól szeptemberig). A kakukk csak a költési időszakban énekel. A hím kakukkok folyamatosan hívogatnak, és szárnyaikat kitárva, farkukat legyezgetve és fejüket billegetve szólongatják a hímeket. A nőstények bömbölő hangokat adnak ki. A kakukkoknak évente csak egy költési időszakuk van.

Mint költőparazita, nem épít saját fészket. A nőstények minden évben szelektíven választják ki egy gazdafaj fészkét a tojásrakáshoz. A költési időszak alatt a nőstények akár ötven fészket is felkeresnek, és egyenként csak tizenkét-huszonkét tojást raknak. Tojásaik színe a gazdatojások színétől függően változhat. A nőstények minden második nap rakják le tojásaikat.

Az átlagos tojás mérete 22x16 mm, súlya pedig körülbelül 3,2 gramm. A kakukkok kivesznek egy tojást a gazdafészekből, és lerakják a saját tojást. A közönséges kakukkok a gazdaszülőkre támaszkodnak a tojások keltetésében és a fiókák etetésében. A tojások tizenegy-tizenhárom nap alatt kelnek ki. Kikelés után a fiatal kakukkfiókák eltávolítják a fészekből a gazdaszülők tojásait és fészekaljait.

A fiatal kakukkfiókák a gazdaszülők minden gondozását és táplálékát megkapják, és sokkal nagyobbra nőnek, mint a gazdaszülők. A kakukkfiókák tizenhét-huszonegy nap után hagyják el a fészket. A fiatal kakukkfiókák hat-nyolc hétig maradnak a gazdaszülők közelében. Szeptemberben a fiatal kakukkok elhagyják a gazdaszülőket, és Afrikába repülnek. A hím és a nőstény kakukk egyaránt kétéves korában éri el az ivarérettséget.

A tojásaikat a gazdafajok fészkeibe rakják. A hímek és a nőstények nem keltetik a tojásokat, és nem táplálják és nem nevelik a fiókákat. nem töltenek időt a keltetéssel, a fiókák etetésével vagy a fiókák felnevelésével. A nőstények időt töltenek a fészkek felkutatásával, hogy lerakják a tojásaikat.

Hogyan viselkednek

Általában nem társas lény. A hímek és a nőstények is elszigetelten élnek a költési időszakon kívül. Idejüket kovácsolással és új kovácsolási területek keresésével töltik. A nem költési időszakban nem énekelnek és nem kommunikálnak egymással. Ahogy Afrikából Európába vándorolnak a szaporodás idejére, társas kapcsolatba kerülnek saját fajuk tagjaival. Éjszakai és magányos vándorok. Mivel a kifejlett kakukkok jóval a kakukkfiókák kikelése előtt visszavándorolnak Afrikába, a fiatal kakukkok minden segítség vagy útmutatás nélkül találják meg az Afrikába vezető útvonalat.

A megállóhelyek közé tartoznak az erdők, a mezőgazdasági területek és a vizes élőhelyek. A költési időszakban a hímek és a nőstények egyaránt rendelkeznek territóriummal. A hímek folyamatosan védik a területüket, a nőstények azonban nem védik a területüket. Mind a hímeknek, mind a nőstényeknek különálló kovácsolóterületeik vannak, és, a szaporodási területen nem fröccsöznek. Ezek a kakukkok költésparaziták, a nőstények más madárfajok fészkébe rakják tojásaikat.

Mivel táplálkoznak

Különböző rovarokat fogyaszt, köztük szőrös hernyókat, amelyeket keserű ízük ellenére sok más madár nem eszik. Táplálékukba tartoznak még a tücskök, bogarak, lárvák és szitakötők is. A nőstény kakukkok a gazdafajok tojásait és fészekaljait is megeszik.

Szerepek

A közönséges kakukk fontos szerepet játszik a környezetben. Tenyészparazita, és tojásait több más madárfaj fészkébe rakja. A rétisas (Anthus pratensis), a nádirigó , a túzok a leggyakoribb gazdafajok. Negatívan hatnak a gazdafajok populációjára azáltal, hogy a gazdafajok tojásait és a fészkükből kirepítik a fészekaljakat. Az is ismert, hogy megeszik a gazdafajok tojásait és fiókáit. Számos rovarral táplálkozik, de étrendjük nagy részét a szőrös hernyók teszik ki. Ezek a rovarok elpusztítják a termést és a gyümölcsöket, így a kakukkok e rovarok táplálkozásával segítenek kordában tartani a populációjukat.

A közönséges kakukkokat megfertőző paraziták közé tartoznak a tolltetvek. Ezeket a tetveket nem a nevelőszülőktől kapják. Úgy gondolják, hogy a tetveket a fészkek elhagyása után a többi felnőtt egyeddel való közvetlen érintkezéstől kapják el. Orrüregében található egyik atkafaj.

Gazdasági jelentősége az ember számára: Pozitív

A közönséges kakukk sokféle rovarral táplálkozik, de táplálékuk nagy részét a kerti tigrislepke (Arctia caja) szőrös hernyói teszik ki. Ezek a rovarok számos növényt, köztük a málnát (Rubus idaeus), a rezgőnyárfát (Vibumum opulus) és a loncát (Lonicera albiflora) pusztítják. A közönséges kakukk tartja kordában e rovarok populációját.