, 2023/2/20

A kétéltűek a hidegvérű gerincesek egy osztálya, amelyet békák, varangyok, szalamandrák, gőték és cecilusok (féregszerű, gyengén fejlett szemű állatok) alkotnak. Minden kétéltű életének egy részét a vízben, másik részét pedig a szárazföldön tölti, innen kapták a nevüket is - a "kétéltű" szó a görög "kettős életet" jelentő szóból származik.

A kétéltűek

Ezek az állatok kopoltyúval születnek, és míg egyesek felnőtté válásuk során kinövik azokat, mások egész életükön át megtartják. A kétéltűek a természet legveszélyeztetettebb állatosztálya. Porózus petéik és félig áteresztő bőrük miatt rendkívül érzékenyek a környezeti veszélyekre. Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és a betegségek minden jelentős fenyegetése érinti a kétéltűeket, és komoly veszélynek teszi ki őket.

A kétéltűek speciális bőrmirigyekkel is rendelkeznek, amelyek hasznos fehérjéket termelnek. Egyesek vizet, oxigént és szén-dioxidot szállítanak az állatba, illetve az állatból. Mások a baktériumok vagy gombafertőzések ellen küzdenek. És minden fajban legalább egy - minden fajban - védekezésre szolgál. Hogy figyelmeztessék a potenciális ragadozókat, a legmérgezőbb kétéltűek a legvilágosabb színűek is.

A curare például a tarka méregdrótos békák bőrén található. A legtöbb kétéltű másik különlegessége a tojás-lárva-felnőtt életciklus. A lárvák vízi és szabadon úszó állatok - a békákat és varangyokat ebben a szakaszban ebihalaknak nevezik. Egy bizonyos méret elérésekor a fiatalok végtagokat és tüdőt fejlesztenek. Néhányuk a farkát is elveszíti. Végül felnőttként kiugranak vagy kimásznak a vízből, és életük hátralévő részét a szárazföldön töltik.

Ezt a folyamatot nevezik metamorfózisnak. A hüllőkhöz hasonlóan a kétéltűek is hidegvérűek. Különleges bőrük miatt nagyon speciális életkörülményeket igényelnek. A túl sok nap károsíthatja sejtjeiket. A túl sok szél kiszáríthatja a bőrüket és kiszáríthatja az állatot. Ennek eredményeképpen a kétéltűek pusztulnak el elsőként, ha élőhelyüket megbolygatják vagy vegyi anyagokkal, például gyomirtókkal szennyezik. Ez a fő oka annak, hogy a békafajok több mint felét a kihalás veszélye fenyegeti.

Kétéltű, a kétéltűek osztályába tartozó gerinces állat (sok közülük szárazföldön él és vízben szaporodik) Kétéltű hernyó. Kétéltű hal, olyan hal, amely képes hosszabb időre elhagyni a vizet. Kétéltű rovar, olyan rovar, amely a levegőben vagy a szárazföldön él és vízben szaporodik.

A hal kétéltű?

Sok hal kétéltű, ami azt jelenti, hogy természetes módon képesek a vízen kívül is életben maradni. Ezek a halak végtagokat fejlesztettek ki, vagy a szárazföldi mozgáshoz oldalirányú hullámzást (azaz hullámszerű mozgásmintákat, amelyek az állatot előre mozgatják) használnak.

10 kétéltű

Kétéltűek nevei

Fa békák.

Óriásszalamandrák.

Rhacophorus.

Hyla.

Csendes-óceáni óriásszalamandrák.

Gőte.

Dél-ázsiai békák.

Igazi békák.

Szaporodás

A kétéltűek három élő csoportja különböző evolúciós vonalakkal rendelkezik, és változatos életmódot mutat. Az alábbiakban az egyes csoportok szaporodási viselkedését ismertetjük. A kétéltűek között hasonló tendencia a közvetlen fejlődés evolúciója, amelyben a vízi peték és a szabadon úszó lárvastádiumok megszűnnek. A fejlődés teljes egészében a petekapszulában történik, és a fiatal egyedek a kifejlett testforma miniatűrjeiként kelnek ki. A tüdő nélküli szalamandrák , a legnagyobb szalamandrák családjának legtöbb faja, néhány cecília és számos anuránfaj közvetlen fejlődésű. Ezenkívül számos cecília és néhány anurán- és szalamandrafaj élő ivadékot hoz világra.

Keringési rendszerük

A fiatal kétéltűek keringési rendszere egyhurkú rendszer, amely a halakéhoz hasonlít. Belső kopoltyúk, ahol a vér újra oxigénnel telítődik. Az a pont, ahol a vér oxigénhiányos lesz, és a vénákon keresztül visszatér a szívbe. Két kamrás szív. A piros szín jelzi az oxigéndús vért, a kék pedig az oxigénben szegény vért.

A kétéltűeknek van egy fiatal és egy kifejlett stádiuma, és a kétféle keringési rendszer különbözik egymástól.

A fiatal (vagy ebihal) stádiumban a vérkeringés a halakéhoz hasonló; a kétkamrás szív a kopoltyúkon keresztül pumpálja a vért, ahol az oxigénnel telítődik, majd egyetlen hurokban szétterül a testben és vissza a szívbe. A kifejlett stádiumban a kétéltűek (különösen a békák) elveszítik kopoltyúikat és tüdőt fejlesztenek. Szívük egyetlen kamrából és két pitvarból áll.

Amikor a kamra összehúzódik, a tüdőartérián keresztül oxigénmentes vért pumpál a tüdőbe. A folyamatos összehúzódás ezután oxigéndús vért pumpál a test többi részébe. A két véráram keveredését a kamrák anatómiája minimalizálja.

Idegrendszer és érzékszervek

Az idegrendszer alapvetően ugyanaz, mint más gerinceseké: központi agy, gerincvelő és idegek az egész testben. A kétéltűek agya viszonylag egyszerű, de szerkezetileg nagyjából ugyanaz, mint a hüllőké, madaraké és emlősöké. Agyuk a caecilia kivételével megnyúlt, és tartalmazza a négylábúaknál szokásos motoros és érzékszervi területeket.A tobozmirigy, amely az embernél az alvási szokások szabályozásáról ismert, a kétéltűeknél feltehetően a téli álomban és az aestivációban szerepet játszó hormonokat termel.

Az ebihalak megtartják az őshalak oldalvonalrendszerét, de ez a szárazföldi kifejlett kétéltűeknél elveszett. Néhány cethal rendelkezik olyan elektroreceptorokkal, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a vízbe merülve is meg tudják találni a körülöttük lévő tárgyakat. A békáknál a fülek jól fejlettek. Nincs külső fül, de a nagy, kör alakú dobhártya a fej felszínén, közvetlenül a szem mögött helyezkedik el. Ez rezeg, és a hang egyetlen csonton, a kengyelcsonton keresztül jut el a belső fülbe. Csak a magas frekvenciájú hangokat, például a párzási hívásokat hallják így, de az alacsony frekvenciájú zajok más mechanizmuson keresztül érzékelhetők.

A belső fülben van egy speciális szőrsejtekből álló folt, az úgynevezett papilla amphibiorum, amely képes a mélyebb hangok érzékelésére. Egy másik, csak a békákra és a szalamandrákra jellemző sajátosság a hallókapszulához csatlakozó columella-operculum komplexum, amely részt vesz mind a légi, mind a szeizmikus jelek továbbításában.A szalamandrák és a kajmánok füle kevésbé fejlett, mint a békáké, mivel általában nem a hang közvetítésével kommunikálnak egymással.

Az ebihalak szemén nincs szemhéj, de a metamorfózis során a szaruhártya kupola alakúvá válik, a szemlencse laposabbá válik, és szemhéjak, valamint a hozzájuk kapcsolódó mirigyek és csatornák fejlődnek ki[66] A kifejlett szemek a gerinctelenek szeméhez képest fejlődést jelentenek, és a fejlettebb gerincesek szemének kialakulásában az első lépést jelentették. Lehetővé teszik a színlátást és a mélységélességet. A retinában zöld pálcikák találhatók, amelyek a hullámhosszok széles skálájára fogékonyak.