, 2023/3/2

Akár állatbarát vagy, akár nem, nehéz nem elámulni minden élőlénynek ezektől a legapróbb változataitól. Nem hiszel nekem? Próbáld ki te is. Ha unatkozol vagy stresszelsz, egy imádnivaló bébiállat jó kisugárzása feldobja a hangulatodat.

A legaranyosabb baba állatok

Ahogy az apró lények alszanak, ásítanak, mosolyognak és pislognak, az ember legszívesebben megölelné őket. Szóval, ha nem tudsz időt szakítani a sűrű időbeosztásodból, és kimenni az állatkertbe, hadd vigyelek el egy virtuális túrára, ahol a legcukibb állatbébikről olvashatsz.

Piros baba panda

Biztosan hallottál már a pandákról, és mindannyian tudjuk, hogy egy darab boldogság. De ismered a vörös pandákat? Ha nem, akkor biztosan imádni fogod ezeket az imádnivaló vörös bébi pandákat. A vörös pandák kissé hasonlítanak a medvékre, de a medvékkel ellentétben ők növényeket és faágakat esznek.

A fekete és fehér pandákkal ellentétben a vörös pandabébik úgy néznek ki, mint a mosómedve- vagy macskabébik, és szőrös testük a növekedésük során medveszerűvé válik. Általában a Himalájában találhatók, és ezek az apró lények olyan bájosak, hogy első látásra meg akarod őket ölelni. Amikor megnőnek, nagymacskára kezdenek hasonlítani.

- Élőhelyük: A vörös pandák a Himalájában és más magashegységekben élnek, ahol mérsékelt égövi, bambuszos aljnövényzettel rendelkező magashegyi erdőkben találhatók.

- Táplálkozás: A vörös panda táplálékának körülbelül 95%-a bambusz. A vörös pandák csak a legegészségesebb levélcsúcsokat és a sérülékeny hajtásokat fogyasztják.

- Szaporodás: A vörös pandák az északi féltekén tavasszal szaporodnak. A déli féltekén azonban a szaporodási időszak a nyár.

- Alvási szokások: A pandák aludni szoktak: A vörös pandák általában krepuszkulárisak, vagyis a kora reggeli órákban a legaktívabbak; azonban bármikor aktívak lehetnek. Nagyjából a nap felében ébren vannak, és a hűvösebb hónapokban gyakran aktívabbak.

- Élettartam: A vörös pandák maximális élettartama 23 év. A hímek 12 év után szaporodhatnak, a nőstények azonban nem.

Zsiráfbaba

A zsiráfok magas magasságukkal és kivételesen hosszú nyakukkal tűnnek ki a többi állat közül. A magas megjelenéstől függetlenül a zsiráfnak olyan ártatlan kisugárzása van, amelytől elolvad a szíved. Szinte mindannyian találkoztunk már velük az állatkertben, de volt már alkalmad megnézni a zsiráfbébit? Ha még nem, akkor meg kell tenned, és imádni fogod ezeket a kis aranyló fajokat, akik visszamosolyognak, amikor csak rájuk néz valaki.

Nyitott szemmel születnek, és sok tekintetben hasonlítanak a kis felnőttekre. Amíg a zsiráfcsecsemők még az anyjukban vannak, apró szarvuk laposan a fejükhöz van hajtva, és néhány órába telik, mire elkezdenek egyenesen állni.

- Élőhelyük: A zsiráfok a legénységükhöz tartoznak: A zsiráfok Afrikában élnek, szavannaerdőkben és félszáraz szavannákon. Ezek az állatok sokat esznek, és mivel olyan nagyok, gyakran étkeznek reggel és este.

- Táplálkozás: Az első négy-hat hónapban a zsiráfbébik csak az anyatejet fogyasztják. Ezt követően elkezd füvet és leveleket fogyasztani.

- Tenyésztés: A zsiráfok vemhessége általában 15 hónapig tart, és kétévente születnek. A nőstények az év folyamán szülnek, és általában öt és hét éves koruk között érik el az ivarérettséget.

- Alvási szokások: Az emlősök közül az egyik legkisebb alvásigényűek a zsiráfok, akik naponta 10 perc és két óra között alszanak.

- Élettartam: A zsiráfok átlagos élettartama legfeljebb 25 év.

Bébinyulak

Egy felnőtt nyúl mérete elég kicsi ahhoz, hogy elférjen a tenyeredben. És könnyedén beállítható kényelmes pozícióba. A bébi nyuszik centis méretüknek köszönhetően könnyen és kényelmesen elférnek a tenyered közepén. Mint odúállatok, a nyulak a föld alá bújnak, hogy melegen és biztonságban maradjanak. Az anyanyulak az alom megszületése után beássák az odújuk bejáratát.

Fiatal korukban ezek az aranyos nyulak csak az anyatejet fogyasztják, hogy életben maradjanak. Az anyanyulak naponta több mint kétszer etetik a kicsinyeket, és egyszerre csak 5-10 percig. Ebben a rövid időszakban kapják meg az összes napi tejet. A kölykök az egész napot a nyúl gazdag tejével élik túl.

- Élőhely: A nyulak erdőkben, erdőkben és legelőkön tartózkodnak. A föld alatt alagutakat ásva építik meg házaikat. Odúknak nevezik ezeket a csőhálózatokat, amelyekben alvó- és fészkelőhelyek vannak.

- Táplálkozás: A nyulak nyáron répát, füvet, virágokat és zöldségnövényeket fogyasztanak. A tél közeledtével fenyőtűket, rügyeket és minden megmaradt zöld növényt is megesznek.

- Tenyésztés: A nyulak szaporodnak: Februárban kezdődik a nyulak szaporodási időszaka, amely a nyár végéig tarthat. A nyulaknak évente számos alom születhet, a vemhességhez 30 napra van szükségük. Egy nőstény nyúl gyakran négy-nyolc gyermeket hoz világra.

- Alvási szokások: A nyulak legtöbbször egész nap alszanak, és este válnak aktívvá, vagy egész éjjel alszanak, majd általában kora reggel kezdenek el viselkedni. Minden 24 órás ciklusban körülbelül nyolc óra ilyen szabálytalan alvási periódusra számíthatunk.

- Élettartam: Számos nyúlfajta létezik, és mindegyiknek különböző az élettartama. Egy vegyes fajtájú törpenyúl élettartama mindössze nyolc év, szemben egy hatalmas fajtatiszta nyúl tíz éves lehetséges élettartamával.

Baba elefánt

Az óriástól eltérően az elefántok fűevő emlősök, amelyek nem hajlamosak bántani másokat, hacsak valaki nem provokálja őket. Az elefántborjak születésükkor csak körülbelül 300 kilót nyomnak, miközben potenciálisan a világ egyik leghatalmasabb szárazföldi élőlényévé fejlődhetnek. Rohanás közben a bébielefántok soha nem tudják mind a négy lábukat felemelni a földről. Egy csecsemő elefánt jellemzően három láb magas és 200-300 fontot nyom.

Érésük során gyorsan híznak, és teljesen kifejlett korukban akár 6800 kilogrammot is nyomhatnak. A bébielefántok úgy tanulják meg használni az ormányukat, hogy a vízben játszanak, és előre-hátra lóbálják azt; a természetben nem tudják, hogyan kell ezt csinálni. - Élőhely: Bár különböző környezetekben, többek között Afrika és Ázsia trópusi és szubtrópusi területein is megtalálhatóak, leggyakrabban szavannákon, füves területeken és erdőkben élnek.

- Táplálkozás: Az elefántok természetes élőhelyükön csak növényeket és bokrokat fogyasztanak. A vadonban sokféle növényt fogyasztanak, és lelkes vegetáriánusok. Táplálkozásuk az élőhelyükön egy adott időpontban rendelkezésre álló lehetőségeken alapul.

- Tenyésztés: Az elefántok 18-22 hónap után szülnek. Az elefánt nem dolgozhat a vemhessége utolsó évében, illetve a következő három-négy évben, amíg szoptat.

- Alvási szokások: A vadon élő elefántok éjszakánként mindössze 2 órát alszanak, így az emlősök közül ők a legkevésbé nehéz alvók. Korábbi kutatások ketrecben tartott elefántoknál vizsgálták ezeket a szokásokat, amelyek napi három és hét óra között alszanak.

- Élettartam: A fogságban nevelt elefántok tovább élnek, mint a vadonban neveltek. Ezzel szemben a vadonban csak körülbelül 60 éves kort érnek meg, bár fogságban akár 80 évig vagy még tovább is élhetnek.

Bárány

A bárányok egyévesnél fiatalabb juhok. A top 10 legcukibb bébiállat felfedezésekor nem tudunk ellenállni ennek az aranyos babának, aki olyan tiszta, mint a hó.

Ezt az imádnivaló miniatűr állatot sűrű, göndör szőr borítja. A bébibirkák gyakorlatilag minden feladatukat állva végzik el, mivel kérődzők. Szőrzetük egyszerre vízálló és hihetetlenül sűrű. Ezzel szemben a bárányoknak rendkívül puha, de meglehetősen sűrű szőrük van.

- Élőhely: Világszerte jelen vannak a házi juhok, amelyek együtt élnek az emberekkel. Különböző környezetekhez alkalmazkodnak, a sivatagi környezetektől a füves területekig. - Táplálkozás: A bárány az emlősök spekuláns családjába tartozik, speciális emésztőrendszerrel, amely lehetővé teszi számukra, hogy füvön és takarmánynövényeken éljenek.

- Tenyésztés: A legjobb szaporodási arány a gazdaságtól, a termelési stratégiától és a régiótól függ. A juhok természetes állapotukban szezonálisan szaporodnak, akkor hozzák világra a kicsinyeket, amikor a legvalószínűbb, hogy azok életben maradnak.

- Alvási szokások: A juhok elsősorban éjszaka alszanak, mivel az emberhez hasonlóan napközbeni életmódot folytatnak. Naponta talán csak körülbelül öt órát alszanak.

- Élettartam: A juhok átlagos élettartama 10-12 év, azonban valamivel kevesebb, mint 5 éves korukban megszűnik a "kereskedelmi termelés".

Bébifóka

Gondoljunk csak a legjátékosabb állatokra; a fóka az egyik legbarátságosabb nem emberi társ. A fiatal fókákra kölyköket használnak, amelyeket a születésüktől a körülbelül egyéves korban történő elválasztásig kölyöknek tekintenek. A vadászat megtanulása közben a fókabébik testsúlyuk majdnem felét elveszítik, függetlenül attól, hogy hím vagy nőstény; a fókák hatéves koruk körül érik el a felnőttkort, és körülbelül 30 évig élnek.

A fókabébik és az anyjuk között különleges rokonság van. A fókakölyök anyja nemcsak azonnal reagál a segítségért kiáltásra, hanem az újszülött sírását is képes sajátjaként azonosítani.

- Élőhely: A legtöbb fóka a sarkvidéki és az antarktiszi óceánokban él, és a legtöbb hidegvízi parton megtalálható.

- Táplálkozás: Mivel a fókák húsevők, teljes étrendjüket a hús teszi ki. Általában halat esznek, de más tenger gyümölcseivel, például tintahallal és homárral is táplálkoznak.

- Tenyésztés: A hím fókák a szaporodási időszak alatt egymással küzdenek az elsőségért, és gyakran a mellkasuk bőrkeményedést hagy maga után. Decembertől márciusig fókabébik születnek.

- Alvási szokások: A fókák a vízben és a szárazföldön is szundikálnak. A vízen állva vagy vízszintesen sodródva alszanak el.

- Élettartam: A jelentések szerint a fókák 30 évnél is tovább élhetnek. A kikötői fókák azonban akár 25-30 évig is élhetnek.