, 2023/1/10

A madarak a legkorábbi idők óta nemcsak anyagi, hanem kulturális erőforrást is jelentenek. A franciaországi Lascaux-i barlangban az őskori emberek madárfigurákat készítettek, és világszerte jelentős szerepet játszottak a mitológiában és az irodalomban.

A madarak

A madarak meszes héjú tojással szaporodó, melegvérű gerinces állatok. Mellső végtagjaik szárnyakká módosultak. Járólábaik vannak, melyeken megtalálható a jellegzetes csüd (lábtő és lábközépcsontok összenövése), amely elősegíti a landolást.

Jellemzőek rájuk a következő tulajdonságok:

szárnyak és tollak

kemény héjú tojások

kétlábúak

úszni, járni és ülni tudnak,

könnyű és erős csontvázzal rendelkeznek, mivel belső szerkezetük a méhsejtekhez hasonló.

négy kamrából álló szív

lapos és nagy mellcsont

fogatlan alsó állkapocs, mivel a fogakat csőr váltotta fel.

Világszerte mintegy 10 000 madárfaj él, amelyek a Föld szinte valamennyi élőhelyét elfoglalják. Az Aves vagy a madarak képesek fészket építeni, udvarolni, territoriális viselkedést mutatnak, és szülői gondoskodást tanúsítanak. Méretük széles skálán mozog, a néhány centiméterestől (méhkolibri) a méteresig (strucc).

Az Aves osztályba tartozó élő fajok könnyen alkalmazkodnak a környezetükhöz, így képesek különböző helyeken túlélni és szaporodni. Az Aves osztályba tartozó madarak repülési képessége a madarak anatómiájában bekövetkezett változásoknak köszönhetően javul. Például egyes szervek hiányoznak, hogy repülés közben csökkenjen a madár súlya.

A repülési képességet javító módosítások mellett a madarak legfontosabb alkalmazkodási mechanizmusa a szárny kifejlesztése. A szárny biztosítja a madár számára a repülés képességét, mivel ugyanolyan aerodinamikával rendelkezik, mint egy repülőgép. Egyes madarak úszásra fejlődtek ki, ezek a madarak vízi környezetben élnek, különösen a vízimadarak és a tengeri madarak.

Jellemzők

A madár egy olyan osztály, amelynek tagjai számos különleges tulajdonsággal és módosított testrészekkel rendelkeznek, amelyek megkülönböztetik őket más fajoktól, mint például:

Testük nagy részét tollak borítják. A toll lehet teljes tollazat vagy hiányos sörték. Az orsó alakú testüket borító tollak segítik a repülés során a levegővel való súrlódás csökkentését, és megakadályozzák a hőveszteséget. A teljes szőrzet a repülés közben használt részeket, valamint más részeket is borít. Míg a hiányos sörték felfüggesztett tollazatból állnak. A szőrzet funkciója a testhőmérséklet fenntartása, a ragadozók becsapása, a repülés segítése, a madarak környezetükkel való keveredése, más madarak vonzása a szaporodáshoz, valamint a test beburkolása.

Az Aves két állkapcsából hiányoznak a fogak, és azok csőrré módosulnak. A csőr csőrének jellemzői fajonként eltérőek. Például a hosszú csőr mérete hosszabb, mint a madár feje. A rövid csőr akkor fordul elő, ha a madár méretének fele rövidebb, mint a feje. A csőr alakja is különbözik, hiszen a csőrhöz társulhat, ha kampós, mert a hosszabb felső rész az alsó fölé görbül. Egyenes csőrről akkor beszélünk, ha a csőr vonala egyenes. Más csőrök közé tartozik a lapos, a fogazott és a nagy erszényes csőr.

A szárnyasok szárnyai a mellső végtagokból módosulnak. A szárnyak az Aves-fajok között különböznek, mivel lehetnek hosszúak, rövidek, gömbölydedek vagy hegyesek.

A madarak repülési izmai jól fejlettek, hogy segítsék őket a repülés során. Végtagjaik úgy módosulnak, hogy képesek legyenek járni, sügérkedni, gázolni, ugrálni, kapaszkodni és úszni. Alsó végtagjaikon pikkelyek vannak. Minden lábfejükön általában négy lábujj található.

A csontvázuk pneumatikus vagy csontosodott csontokat tartalmaz, amelyek légüregekben gazdag, üreges hosszú csontok, hogy csontvázuk könnyű és erős legyen a repülés megkönnyítése érdekében.

Testfelépítésük úgy van kialakítva, hogy repülés közben csökkenjen a légellenállás. Tüdőjük kicsi, rugalmas, és légzsákokhoz kapcsolódik, hogy növelje az oxigénpótlást.

Az Avesek bőre laza, vékony és száraz, mivel a farkon található olajmirigyek kivételével nincsenek verejtékmirigyek és egyéb mirigyek.

Az Aveseknek éles szeme van.

A táplálék összezúzására és megpuhítására minden Avesnek van emésztőcsatornájában zúzógyomra és termés. A magvakkal táplálkozó madaraknak, például a galamboknak nincs epehólyagjuk.

A madarak keringési rendszere négy kamrából álló szívvel és rugalmas, szivacsos tüdővel rendelkezik.

Az Aves ujjai laposak vagy felemelőek a hallux-szal való rögzítési pontjuk szerint.

A veséjük a kiválasztószervük; húgyhólyaggal nem rendelkeznek. A kiválasztott vizelet félszilárd.

Széles szájuk és állkapcsuk van. Csőrük erős, mivel szaruburok borítja.

A szájukban nincsenek fogak, így a táplálékot nem rágják meg. Csőrük szerkezetileg megváltozott. ennek eredményeként különböző táplálkozási módszerekhez alkalmazkodtak, többek között gyümölcsöket kapálnak, halakat tépnek, magokat zúznak, nektárt kortyolnak, fát vésnek és szemeket szednek.

Fejük kerek és kicsi, amely rugalmas, hosszú és mozgatható nyakhoz kapcsolódik. A fejükön viszonylag nagy, éles látású szemek vannak.

A madarak közvetlenül belső megtermékenyítéssel fejlődnek. Az érett nőstények tojást raknak, és a madarak négy embrionális hártya, az úgynevezett chorion, amnion, allantoin és sárgatestzsák kialakulásával fejlődnek.

A madarak osztályozása

A madár osztály a Chordata törzsbe tartozik. Ennek az osztálynak két fő alosztálya van. Az Archaeornithes az Aves osztály tagjai, amelyeknek hosszú, tollakkal borított farka és fogazott csőre van. Ennek az osztálynak a tagjai kihaltak. Ezek főként a jura időszak madarainak kihalt őskövületei. Hosszúkás, hüllőkre hasonlító testük volt, mellső végtagjukon három számjegyű karmokkal. Kis szemük és agyuk volt. Kevésbé voltak képesek repülni, mivel csontjaik nem voltak pneumatikusak. Az Archaeornithes alosztálynak csak egy rendje van, az Archaeopterygiformes. E rend tagjainak hosszú, kúpos végű farka volt. Viszonylag nagy fejük volt, nagy szemekkel és erős, fogakkal ellátott állkapoccsal. Mellső végtagjaik három karmokkal ellátott ujjpercekkel rendelkeztek.

A másik alosztály a Neornithes, amelyek rövid farokkal és fogatlan állkapoccsal rendelkező fajok.

Ezekhez az alosztályokhoz különböző rendek tartoznak, amelyeket az egyes rendek tagjainak különleges tulajdonságai szerint kategorizálnak. A legtöbb időközben élt madár a Neornithes alosztályba tartozik. A Neornithes alosztályba világszerte mintegy 10 000 ismert élő madárfaj tartozik. Ez az alosztály a mezozoikumban jelent meg, így néhány kihalt fajt is tartalmaz. A Neornithes fajok szárnyai a mellső végtagjaikból alakultak át. Szegycsontjuk jól fejlett. Állkapcsuk fogatlan, de a kihalt fajoknak voltak fogaik.

Eredet és evolúció

A madarak a modern gerincesek. A madarak változatos, felismerhető csoportját képviselik. A madarak fosszíliáinak evolúciós vizsgálatai az elmúlt évtizedekben átalakították a madarak eredetéről és sikeres fejlődésükről alkotott képünket. A madarak körülbelül 160 millió évvel ezelőtt, a jura idején fejlődtek ki, és könnyű, kicsi, szárnyas és tollas testet alakítottak ki, amely évmilliók alatt fokozatosan fejlődött ki, ahelyett, hogy egy csapásra újultak volna meg. Az Avesek sokfélesége a jura és a kréta során jelent meg. Különböző növekedési sebességgel voltak képesek repülni. A kréta végén a dinoszauruszokkal együtt a madarak tömeges kihalása is megtizedelte őket. A nagy kihalás után új madárcsoportok jelentek meg, több mint 10000 fajban, amelyek az egész világon megtalálhatóak.

Itt vannak az Aves osztály példái különböző rendekből:

A Struthioniformes rendből a strucc.

Rhea americana a Rheiformes rendből

Északi-szigeti barna kivi az Apterygiformes rendből

Pingvin a Spheniseiformes rendből

Stellata a Gaviiformes rendből

Pulyka keselyű a Ciconiiformes rendből

Fehérfejű réce az Anseriformes rendből

vándorsólyom a Falconiformes rendből

Fekete gömböc a Piciformes rendből

A madarak különböző rendjei

Struthioniformes

Ebbe a csoportba a nem repülő, futó, körülbelül 2 méter magas madarak tartoznak. Arábiában és Afrikában 3-20 fős állományokban fordulnak elő. Erős, légkamra nélküli lábaik vannak. Farkuk és szárnytollaik kicsik és dekoratívak, mivel nem tudnak repülni. Bármilyen táplálékkal táplálkoznak. Végtagjaik erősek, és minden lábukban csak két lábujj található. Ebbe a rendbe tartozik például a strucc.

Casuariformes

Ebbe a rendbe a nem repülő, rövid, körülbelül 1,7 méter magas szárnyú madarak tartoznak. E rend tagjai főként a trópusi régiókban találhatók.

Apterygiformes

Ebbe a rendbe olyan csőrrel rendelkező tagok tartoznak, amelyek csőrének hegyén egy lyuk található. Az ebben a rendben kialakított tollak olyanok, mint a szőr. Szárnyaik vagy kicsik, vagy hiányoznak. Szokatlan szaporodási rendszerük van, és a szaporodás során a szülői gondozást az apa végzi.

Procellariiformes

Ide tartoznak a rendszerint a tengerben élő fajok. Jellemző rájuk a réteges, csőszerű csőr. Ez a rend négy családot foglal magában, amelyekben mintegy 117 faj található a világ minden táján. Testméretük 13 és 200 cm között mozog. Hosszú, hegyes és keskeny szárnyaik, valamint hosszú, kampós csőreik vannak. A farkuk lekerekített és rövid. A szaporodás során a szárazföldön lyukakba építenek fészket.

Ciconiiformes

Ebbe a csoportba a mezei, trópusi és szubtrópusi területeken élő madarak tartoznak, de a mérsékelt égövi területeken kócsagok és gólyák is előfordulnak. Ez a rend mintegy 120 fajt tartalmaz, amelyek öt családba tartoznak. Hosszú lábakkal, közepes vagy nagy testtel és hajlékony, hosszú nyakkal rendelkeznek. Éles, hosszú és tőrszerű csőrük vagy fogazott szélű csőrük van, ami segíti őket a húsevésben. Rövid farkuk és nagy szárnyaik vannak. Kisebb emlősökkel, halakkal, vízi állatokkal, ritkán gyümölcsökkel és magvakkal táplálkoznak. Szaporodáskor a legtöbb faj fák rúdjait használja fészeképítésre, vagy bokrok alá, illetve barlangokba rakja tojásait. Ennek a rendnek a példája a flamingó.

Charadriiformes

Ebben a rendben 17 családban 370 faj található. E rend tagjai különböző élőhelyeken vannak jelen, többek között vízi régiókban, partmenti vagy vízközeli területeken. Jellemző rájuk a sűrű tollazat, a hosszú lábak és a kicsi vagy hiányzó csőr. E madarak többsége ragadozó, a sekély vízben vagy iszapban lévő apró állatokkal, gerinctelenekkel vagy halakkal táplálkoznak. Az ebbe a rendbe tartozó fajra példa a sirály.

Anseriformes

Ebbe a rendbe elsősorban a kacsák, hattyúk és libák tartoznak. Három családban mintegy 170 faj tartozik ide. Jellemző rájuk az úszáshoz szükséges rövid, módosított lábak, széles csőr, közepes vagy hosszú nyak, hegyes és keskeny szárnyak, valamint rövid farok. Tavakban, tavakban vagy más édesvizű forrásokban élnek. Ezért nevezik őket vízimadaraknak. Növényekkel és növényi részekkel táplálkoznak.

Falconiformes

Ebbe a rendbe olyan erős madarak tartoznak, mint a sasok, sólymok és sólymok. Öt családban 309 fajt tartalmaz. Rövid csőrrel, erős lábakkal, kampós karmokkal, éles körmökkel és látással rendelkeznek.

Galliformes

Ez a rend 290 fajt tartalmaz négy családban. Kicsi, ívelt és erős csőr, rövid szárnyak, rövid lábak, erős karmok, kis fej és világos mellkas jellemzi őket. Magvakkal, például magvakkal táplálkoznak. E rend példái a csirke és a pulyka; a világ minden táján megtalálhatóak.

Columbiformes

Ebbe a rendbe tartoznak az egyedülállóan rövid csőrű madarak, például a galambok és a galambok. Egy családban 300 faj tartozik ide. A hegyes, hosszú szárnyaik segítségével gyorsan tudnak repülni. Csőrüket puha bőr borítja, működőképes rejtekhelyük van. Rövid a csőrük, kicsi és tömör fejük és kis lábaik vannak.

Psittaciformes

Ezek a madarak különböző táplálékforrásokkal táplálkoznak, például dióval, magvakkal, virágokkal, gyümölcsökkel, rovarokkal és rügyekkel. Ívelt és kampós csőrükkel képesek feltörni a diót. A Psittaciformes, például a kakadu és a papagájok hangos hangúak és élénk színűek. Tollazatuk lehet zöld, vörös, kék vagy sárga. A fejük nagy, de a nyakuk kicsi. Széles és hegyes szárnyaik vannak, a farkuk hossza és alakja változó.

Strigiformes

Ezek a madarak, mint például a baglyok, képesek fejüket teljes körkörös mozgásban forgatni. Ezek a madarak éjszaka aktívak, hogy élelmet és más madarakat keressenek a párzáshoz. Rövid és kampós csőrük, nagy fejük van, nagyon hajlékony nyakkal, éles karmokkal, nagy szemhéjakkal és nagy fülekkel.

Coraciiformes

Ez a rend tíz családban 211 fajt tartalmaz. Olyan madárcsoportok tartoznak ide, mint a szarvaskakasok, a görgők, a méhevők, a jégmadarak, a varangyosok, a motmóták és a karvalyok. Nyakuk rövid vagy közepes, nagy fejjel és változó hosszúságú farokkal. A faroktollak spatuláltak vagy hegyesek. Lábuk és szárnyuk rövid, de csőrük hosszú. Egyes fajok lábujjai összenőttek. A rend legtöbb faja gerinctelen állatokkal és rovarokkal táplálkozik, míg mások gyümölcsökkel és bogyókkal. A fák üregeiben élnek.

Piciformes

Ebbe a rendbe mintegy 450 faj tartozik, köztük olyan csoportok, mint a mézeskalászok, a jákómadarak, a barbeák és a pufajkások. Ezek a csoportok, valamint más csoportok az egész világon megtalálhatóak. A Piciform fajok fákon élnek, mivel fizikailag alkalmazkodtak a parkok, erdők, gyepek és gyümölcsösök lakásához. Legtöbbjük rovarokkal táplálkozik, mások dióval, gyümölccsel vagy más táplálékkal is táplálkozhatnak. Hosszú nyelvük van, amely lehetővé teszi számukra, hogy a fák lyukaiban könnyen elkapják a rovarokat.

Passeriformes

Ez a rend nagyszámú fajt foglal magában, amely több mint 140 családban 6600 fajt ér el. Következésképpen ez a rend a legnagyobb ismert rend az Aves osztályon belül, mivel az ismert madárfajok több mint felét tartalmazza. Az énekesmadarak alacsonyabb osztályozásúak a Passeriformes rendbe tartoznak. Lábukon három vagy négy lábujj található, csőrük alakja és mérete változó.