, 2023/2/14

A páva, a fácánfélék családjába (Phasianidae) tartozó fácánfélék három pompás madárfajának bármelyike. Szigorúan véve a hím páva, a nőstény pedig páva; mindkettő páva.

A páva

A kék és zöld páváknál a hím teste 90-130 cm hosszú, a farktollai pedig 150 cm hosszúak, és ragyogó fémzöld színűek. Ezt a vonulatot főként a madár felső faroktollai alkotják, amelyek rendkívül hosszúkásak. Minden toll hegyén egy-egy irizáló szemfolt található, amely kék és bronzszínű gyűrűkkel van körülvéve.

Udvarláskor a kakas felemeli a farkát, amely a vonó alatt fekszik, így a vonót megemeli és előrehajtja. A bemutató csúcspontján a faroktollak rezegnek, ami csillogóvá teszi a vonat tollazatát, és zizegő hangot ad. A kék páva testtollazata többnyire fémes kékeszöld. A zöld pávának, amelynek vonulata nagyon hasonlít a kékéhez, zöld és bronzszínű a testtollazata. Mindkét faj tyúkja zöld és barna színű, és majdnem olyan nagy, mint a hím, de hiányzik belőle a vonó és a fejdísz. A vadonban mindkét faj nyílt alföldi erdőkben él, nappal rajokban, éjjel pedig magasan a fákon kuksolva.

A szaporodási időszakban

A hím két-öt tyúkból álló háremet alkot, amelyek mindegyike négy-nyolc fehéres tojást rak a földbe mélyedő mélyedésbe. A tojásokat a pávián kelteti, amíg mintegy 28 nap múlva ki nem kelnek. A fiókáknak már minden tollazatuk megvan, amikor kibújnak a tojásból, és nagyjából egy héttel a kikelés után már repülni is képesek.

A legtöbb kék és zöld pávián hároméves korában válik ivaréretté. Néhány hím kék páváról azonban ismert, hogy már kétéves korukban szaporodnak.

Díszmadárként

Apáva a világ számos állatkertjének állandó lakója, és régóta híres az egész Óvilágban. A fogságban tartott zöld pávákat azonban agresszív hajlamuk miatt más szárnyasoktól elkülönítve kell tartani. A kék pávák, bár meleg, nedves éghajlaton őshonosak, túlélik az északi teleket is. A zöld pávák azonban nem tűrik a nagy hideget. A kongói páva az egyetlen nagytestű fácán Afrikában. A kakas főként kék és zöld színű, rövid, lekerekített farokkal. A tyúk vöröses és zöld, barna felső csomóval. A faj kisebb, mint a Pavo nemzetségbe tartozók, felnőtt korára nagyjából 64-70 cm hosszúra nő.

Táplálékuk

A pávák mindenevők, és főként növényeket, virágszirmokat, magfejeket, rovarokat és más ízeltlábúakat, hüllőket és kétéltűeket fogyasztanak. A vadon élő pávák kora reggel vagy alkonyatkor a levélaljban kaparászva keresik táplálékukat. A nap legmelegebb időszakára az erdő árnyékába és biztonságába húzódnak vissza. Ezek a madarak nem válogatósak, és szinte bármit megesznek, ami a csőrükbe fér és megemésztik.

Aktívan vadásznak rovarokra, például hangyákra, tücskökre és termeszekre; ezerlábúakra; és más ízeltlábúakra és kisemlősökre. Az indiai pávák kis kígyókat is esznek.

A háziasított pávák kenyeret és pattogatott gabonát, például zabot és kukoricát, sajtot, főtt rizst és néha macskaeledelt is ehetnek. Az állattartók megfigyelték, hogy a pávák élvezik a fehérjében gazdag táplálékot, beleértve a magtárakat megfertőző lárvákat, a különböző húsokat és gyümölcsöket, valamint a zöldségeket, beleértve a sötét leveles zöldeket, a brokkolit, a sárgarépát, a babot, a céklát és a borsót.

Viselkedés

A pávák olyan erdei madarak, amelyek a földön fészkelnek, de a fákon tanyáznak. Földi táplálkozásúak. Valamennyi pávafajról feltételezhető, hogy poligám. A gyurgyalagok más tagjaihoz hasonlóan a hímek lábán lábközépcsontok vagy "tüskék" vannak, amelyeket a fajon belüli területi harcok során használnak a fajtársaik némelyikével szemben. Az udvarlás során a pávák számára a hangoskodás áll a pávák elsődleges vonzási módjának. Egyes tanulmányok szerint a mutogató pávák által produkált "ének" bonyolultsága lenyűgözőnek bizonyult a pávák számára.

A pávák éneklése általában közvetlenül a párzás előtt, után vagy néha a párzás alatt történik. Az udvarlás során a pávák számára a hangoskodás áll a pávák elsődleges vonzási módjának. Egyes tanulmányok szerint a mutogató pávák által produkált "ének" bonyolultsága lenyűgözőnek bizonyult a pávák számára. A pávák éneklése általában közvetlenül a párzás előtt, után vagy néha a párzás alatt történik.

Indiai páva

A legtöbb ember az indiai pávát ismeri, mivel ez az a fajta, amely sok állatkertben és parkban megtalálható. A páva rendelkezik a világ egyik legragyogóbb tollazatával és az egyik legimpozánsabb udvarlási bemutatóval a madarak közül. Az indiai páva tollazata nagyon feltűnő, a feje és a nyaka élénk kék, az indiai páva viszont ehhez képest szürke, foltos barna. A hímnek szüksége van fényes tollazatára, hogy párját vonzza, a nősténynek pedig el kell tudnia vegyülni a bokrok között, hogy a ragadozók ne vehessék észre, amíg a tojásait kelteti.