, 2023/1/10

A pintyfélék (Fringillidae) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe tartozó család. 3 alcsalád, 22 nem és 174 faj tartozik a családba. A legkevesebb pintyfaj az Óvilág trópusain él. Az alakgazdagság Amerikában a legnagyobb. Az északi fajok általában vonulók. Nálunk tizenegy faj költ rendszeresen, hat téli vendégünk vagy átvonuló. Néhány további csak elvétve tűnik fel.

A pintyek

A pintyek nagy családot alkotnak, és egyes hatóságok két részre osztják őket, többségük a Carduelidae családba tartozik, a pinty és a pinty eléggé különbözőnek tekinthető ahhoz, hogy önálló családot érdemeljen (a csak a Kanári-szigeteken található kék pintyekkel együtt). Élőhelyválasztásuk és táplálkozásuk katolikusabb, mint a valódi pintyeké.

A valódi pintyek általában az erdők madarai, amelyek magvak fogyasztására specializálódtak, és minden fajnak sajátos csőrmorfológiája van, amely a gyom- vagy famagok egy bizonyos fajtájához alkalmazkodik. Ezek a fajok az éger- és nyírfatobozok magjainak kiszedésére alkalmas, finom csőrű cinkéktől a fenyő- és lucfenyő tobozok magjainak kiszedésére alkalmas, egyedi, keresztezett csőrű csőrön át a sarkantyúpinty hatalmas csőréig terjednek, amely képes a cseresznyemagok feltörésére. A cinege azon kevés madarak egyike, amely kizárólag magvakkal táplálja a kicsinyeit.

A pintyek az egész világon előfordulnak (Ausztrália kivételével), és sok faj félig nomád, különösen a nem költési időszakban, a magtermés után. Az egyik faj, a skót keresztespinty, a feltételezések szerint a skót fenyőerdőkre korlátozódik, és így az egyetlen olyan madárfaj lenne, amelynek elterjedése Nagy-Britanniára korlátozódik (és egyike azon kevés madárfajnak, amelyik Európára korlátozódik), azonban rendszertani státusza bizonytalan, és lehet, hogy a közönséges keresztespinty alfaját képviseli.

Míg a három fodros pinty nyáron territoriális, a kardos pintyek sokkal kevésbé territoriálisak, és sokuk laza kolóniákban fészkel. A gyakran ragadozómadárként tartott egzotikus pintyek, mint például a zebrapinty, amelyek időnként elszöknek, valójában nem pintyek, hanem viaszpintyek (Estrildidae család), amelyeket színes, kisméretű, kúpos csőrük különböztet meg.

Rendszeresen előforduló fajok

Pinty

Brambling

Greenfinch

Goldfinch

Siskin

Linnet

Twite

Redpoll

Keresztesmadár

skót keresztcsőrű

Bullfinch

Hawfinch

Alkalmi látogatók

Serin

Citromsármányos pinty

Vörösbegy

Sarkvidéki vörösbegy

Kétsávos keresztcsőrű

Papagáj keresztcsőrű

trombitapinty

Skarlátvörös rózsapinty

Fenyőcsőrű csőrike Esti csőrike

Leírás

A pintyfélék családjába akrobatikus, kúpos csőrű és rovátkolt farkú magevő madarak tartoznak. Sokuk nomád, télen vándorolnak a bőséges magvak után kutatva. A legtöbb pintyfaj a költési időszakon kívül, és sokan a költési időszakban is rajokat alkotnak. Sok pinty hullámzó repülési mintázatú, és repülés közben hangokat is adhatnak ki. Általában erdőfoltokban és bokros széleken élnek. A legtöbb pintyfaj ivarilag dimorf és monogám, és bár a tojásokat általában csak a nőstények keltetik, a fiatalok gondozásában mindkét ivarú egyed segít. Sok magevő madárral ellentétben, amelyek fehérjében gazdag rovarokkal táplálják a kicsinyeket, sok pinty főként magvakkal eteti a kicsinyeit.

Legtöbbjük 8–23 cm-es. A földön ugrálva haladnak, csak néhány fut. Az alakjuk rendkívül jellegzetes, valamennyi fajé hasonló. Általában színesek. Némelyik faj, mint például a pápapinty a legszebb díszpintyekkel is felveszi a versenyt. Többségükre jellemző az ivari kétalakúság, de például a szürke csicsörkére nem. A hímek általában jó énekesek, és egyes fajok tojóinak hangja is dallamgazdag. Kilenc elsőrendű evező- és tizenkét kormánytolluk van. Ősszel teljes tollazatukat levedlik.

Fiókák

A pintyfélék többnyire nyitott fészket építenek, a legkülönbözőbb magasságokban. A hím esetenként segít a tojónak fészket építeni. Legtöbbjük 3–5 zöldeskék, barnával spriccelt tojást rak, és ezeket a tojó költi ki – eközben a hím eteti őt. A tojások a 12–14. napon kelnek ki. A kicsik kezdetben vakok, és legfeljebb néhány pihéjük van, de gyorsan fejlődnek: 11–17 napos korukban repülnek ki. A pintyfélék fiókáikat elsősorban – néhány faj kizárólag – állati eredetű táplálékon nevelik fel.

A pintyek kedvelt társállatok

Mivel kellemes hangjuk és társas interakcióik vannak a csapattársaikkal, valamint a gouldi pintyek esetében káprázatos színezetük miatt. Többnyire nem kezelik őket, inkább a fajtársaikkal szeretnek együtt lenni.

A pintyek kis madarak, villás vagy rovátkolt farkúak, mérsékelten hegyes szárnyúak, kerek vagy hosszúkás testűek, kerek fejűek, többé-kevésbé háromszögletű csőrrel.

A csőr alakja a fő tápláléktípusnak megfelelően változik, a rövid és kerekdedtől a meglehetősen hosszú és hegyesig. Egyes fajok mozgékonyak, és a növényeken ülve vagy lógva táplálkoznak. Mások alapvetően a földön táplálkoznak. A legtöbbjük a költési időszakban a lombozatról is fogyaszt rovarokat. Jellegzetes repülési hangjuk és egyszerű, de néha zenés énekük van.

A hím házipintyek hosszú, rövid hangokból álló, kusza trillázást énekelnek. Az ének gyakran felfelé vagy lefelé irányuló szlalomozással végződik, és körülbelül 3 másodpercig tart. A hímek egész évben énekelhetnek. A nőstények néha a dal rövidebb, egyszerűbb változatát adják elő.

Szinte minden pinty képes beszélgetni és kommunikálni embertársaival. Ezek azonban nem azok a madarak, amelyekről azt kell hinni, hogy túlságosan hangosak vagy interaktívak.

Pinty személyiség

A pintyek több fajtába sorolhatók, mint például a gouldi, a zebra, a társasági és az amerikai aranypinty stb. A pinty madaraknak sok olyan jellemzője és tulajdonsága van, amelyek közösek, míg sok más változatos.

A pintyek jellemzői:

Méret: 6-10 hüvelyk

Súly: 12-30 gramm

Szárnyfesztávolság: változó

Élettartam: 9-12 év

A pintyek testfelépítése kis testfelépítés, többnyire hosszúkás farokkal, hosszú szárnyakkal, amelyek a testet fedik.

A legalkalmasabb: változó környezetben

Vérmérséklet: Interaktív, játékos, aktív, beszédes, szociális, társaságkedvelő, kifelé forduló és sok más tulajdonság.

Összehasonlítható fajták: Nincsenek

Pintyek táplálkozása

A magvakból összetett táplálék amit a legjobban szeretnek. Hiszen ezekben van a legtöbb tápanyag. Meghatározott a táplálkozási szokásuk. Amivel etethetjük például repcemag, napraforgó, pitypang és még sok hasonló maggal. Vannak köztük akik szívesen elfogyasztják a csontokat is iyen lehet a tintahal csontja, de enellett gyümölcsöket és zőldségeket is fogyasztanak. Vannak viszont olyan pintyek, amelyek szigorúan távol tartják magukat a fehérjétől, és tisztán vegetáriánusok, mint például az amerikai aranypinty.

Pinty mint háziállat

Csak akkor lesznek jó háziállatok, ha mrgfelelő nevelést kapnak.Egyesek jó háziállattá válnak, míg mások nem tudnak. nagyrészük barátságos és erős köteléket képes kialakitani az emberekkel. Hűségesek tudnak lenni. A gyerekeket kivételesen szeretik, hiszen ök maguk is játékosak. Amit tanácsolunk nem szabad magukra hagyni a kisgyerekekkel, mert agresszívek is tudnak lenni. Nem lenne jó, ha rájuk támadnának, hiszen csúnyán megsebeztetik öket.

Beszédkészségük

A pintyek legnagyobb része beszélni tud a társaival, jól kommunikálnak egymással. Nem azok a madártípusok, amelyekről azt kell hinni, hogy túlságosan hangosak vagy interaktívak. Bár ezek a madarak nagyon szociálisak és társaságkedvelőek, többnyire extrovertáltak is, de ez nem garantálja, hogy ezek a madarak beszélni is fognak.

Ezek a madarak ugyanis nem túl beszédesek. Annak ellenére, hogy rendelkeznek a beszéd és még az éneklés képességével is, nem fogja megtalálni ezeket a madarakat, amelyek nagy zajt csapnak az otthonában. Ha olyan madarat szeretne, amely hangos, interaktív és sok zajt csap az otthonában; akkor inkább egy papagájt kell kapnia a pinty helyett.