, 2023/1/9

A trópusi, szubtrópusi és mérsékelt égövi vizekben található a felszín és a 100-150 méteres mélység között. . A sarki vagy szubpoláris régiókban nem fordul elő. A part menti vizekben és a kontinentális talapzat felső részén él.

A polip

A többi fejlábúhoz hasonlóan a polip is kétoldalasan szimmetrikus, két szemmel és csőrös szájjal a nyolc végtag középpontjában. a) A puha test képes radikálisan megváltoztatni alakját, ami lehetővé teszi a polipok számára, hogy kis réseken átpréseljék magukat. Úszás közben nyolc végtagjukat maguk után húzzák. A szifont a légzéshez és a mozgáshoz is használják, egy vízsugár kilökésével. A polipok bonyolult idegrendszerrel és kiváló látással rendelkeznek, és a gerinctelenek közül a legintelligensebbek és a legváltozatosabb viselkedésűek közé tartoznak.

A polipok a tengerek legintelligensebb élőlényei közé tartoznak, különleges szokásaikat, viselkedésüket, valamint intelligenciájukat rengeteg kutatás vizsgálta az elmúlt évtizedek során. A vizsgálatoknak köszönhetően számos érdekességre derült fény a leleményes puhatestűekkel kapcsolatban. Az egyik legismertebb faj, a közönséges polip (Octopus vulgaris) például különösen értelmes és kíváncsi állatnak bizonyult, ráadásul az álcázás mestere is. A tintahalhoz hasonlóan képes megváltoztatni a színét, ha pedig veszélyt érez, kiüríti tintazacskóját és gyors tempóban elúszik a helyszínről.

Szaporítás

A közönséges polip mindkét nemű egyedei vannak. Párzáskor a hím közeledik a nőstényhez, aki egy ideig elhárítja, de aztán elfogadja. A hím leül mellé, vagy felszáll rá, és a spermiumok átadásához a hectocotylus-t a nőstény köpenyüregébe helyezi. Több órán keresztül is kopulálhatnak. Ugyanaz a pár gyakran megismétli a párosodást körülbelül egy héten keresztül, de a hím más nőstényekkel is párosodik, a nőstény pedig más hímeket fogad el. A párzás gyakran akkor történik, amikor a nőstények még éretlenek. Csak a petézésre kész nőstények hárítják el következetesen a hímeket.

Párzás

A nőstények nyugtalanná válnak, és olyan védett helyet keresnek, ahol zavartalanul lerakhatják és kikölthetik a tojásokat. A spermatofórákat a petevezetékbe helyezik, az üres tokokat pedig eldobják. A megtermékenyítés a petevezető mirigyekben történik, ahogy az érett peték a petevezetékből kifelé haladva áthaladnak rajtuk. Az oviductalis mirigyek két váladéka a nyálkával együtt arra szolgál, hogy a tojószárakat zsinórszerűen összeragasszák és a hordozóanyaghoz rögzítsék.

A tojásokat sekély vízbe rakják. Az ikrákat mindig egy aljzathoz rögzítik. A sziklás partokon a nőstények lyukat, hasadékot vagy védett helyet keresnek, és gyakran védik otthonukat kagylókkal, kövekkel és más szilárd tárgyakkal, amelyeket összegyűjtenek. A korallzátonyok megfelelő menedéket nyújtanak. Homokos vagy iszapos fenéken az ikrákat üres puhatestűhéjakba vagy olyan mesterséges tárgyakba rakják, mint konzervdobozok, konzervdobozok, palackok, gumiabroncsok, csizmák és amforák . A trópusi és szubtrópusi vizekben az ikrákat egész évben lerakják.

Egy nőstény által lerakott tojások száma 100 000 és 500 000 között változik. A tojásrakás és az azt követő költés során a nőstény ritkán hagyja el a tojástömeget. A nőstény általában nem táplálkozik az ívás és a költés teljes ideje alatt, ami alacsony hőmérsékleten akár 4-5 hónapig is eltarthat. A tojások gondozása magában foglalja az ikrák tisztítását a karok hegyével és a tölcsérből a húrokon keresztül a vízsugarak irányítását.

A betolakodókat, beleértve a potenciális zsákmányt is, ellökik, bár az éjszakára otthagyott rákokat időnként megeszik. A nőstények általában röviddel az utolsó embriók kikelése után elpusztulnak, miután elvesztették az ívás előtti súlyuk egyharmadát.

Viselkedés

A polipok képesek tanulni. Képesek vizuális, tapintási és kémiai jelzések alapján megkülönböztetést végezni. Az Octopus vulgaris rejtve tartja az otthonát. A nőstények találnak egy lyukat, hasadékot vagy védett helyet, és gyakran védik otthonukat kagylókkal, kövekkel és más, általuk összegyűjtött szilárd tárgyakkal. E faj tagjai tökéletesen alkalmazkodtak ahhoz, hogy nagyon különböző élőhelyeken éljenek. Kevés más lábasfejű faj képes arra, hogy színük, bőrük, textúrájuk és testtartásuk változtatásával bármilyen aljzaton elrejtőzzön, amihez hasonlót kevés más lábasfejű faj tud felmutatni.

A Katalán-tengerben, különösen Banyuls és Port Vendres környékén az Octopus vulgaris a jelek szerint szezonális, főként függőleges irányú vándorlásokon vesz részt. Kora tavasszal a nagytestű állatok ívás céljából a partra költöznek. A nőstények a nyár folyamán eltűnnek; ikrákat raknak, költöznek és elpusztulnak. Késő nyártól kezdve a legnagyobb méretosztály főleg hímekből áll. Ősszel vagy kora nyáron hagyják el a part menti vizeket; ekkor a hímek ivarérettek, a nőstények pedig az érés különböző szakaszaiban vannak.

A nőstények egy része valószínűleg ősszel ívik, mások a téli időszakban hagyják el a part menti vizeket, és kora tavasszal ívnak, csatlakozva az első csoport állataihoz. Egy harmadik csoport, amely éretlen állatokból áll, késő tavasszal szállja meg a sekély vizeket. Míg a hímek a nyár folyamán ivarérnek, a nőstények valószínűleg mélyebb vizekbe távoznak, és tavasszal térnek vissza a part menti területekre ívásra. Kétségtelen, hogy az ívással kapcsolatban van függőleges vándorlás. Általánosságban elmondható, hogy e faj egyedszáma a mélységgel csökken, és a kontinentális talapzaton majdnem nulla. Az Octopus vulgaris általában magányos és territoriális. Az állatok más, hasonló méretű polipok közelében rendezkednek be. Ha az állatok egy akváriumon osztoznak, mindegyikük igyekszik elfoglalni az otthonát, vagy a többi lakótól bizonyos távolságra telepszik le.

Ez az individualista viselkedés csak a párzás és az ívás idején szakad meg, de a nőstények még ekkor is elszigetelten költik ikráikat. Ha nem utazik befelé vagy a tengeren, az O. vulgaris valóban helyhez kötött fajnak tűnik. A víz alatti megfigyelések azt mutatták, hogy az állatok az odújukban maradnak; szürkületkor hagyják el azt vadászatra, és hajnalban térnek vissza. A napközbeni táplálékkereső kirándulások rövidebb ideig tartanak. Egyes polipok hosszabb ideig tartózkodnak ugyanabban az otthonban, míg mások néhány nap alatt többször is odút váltanak.