, 2023/1/9

A tücsök a szöcskékkel távoli rokonságban áll, és a tudósok több mint 900 tücskefajt azonosítottak és írtak le.

A tücsök

A tücsökfélék családja, az úgynevezett Gryllidae család az világszerte elterjedt, északra egészen Alaszka alsó részéig, délre pedig Dél-Amerika végéig.

Sok kultúrában a tücsök a szerencse jele, és ezek a lények gyakran szerepelnek a néphagyományban és az irodalomban. Jiminy Cricket, Walt Disney Pinokkió című filmjének egyik szereplője valószínűleg a leghíresebb kitalált tücsök. A természetben a tücskök a madaraktól a medvékig számos állat zsákmánya, és a tápláléklánc fontos részét képezik. A tücskök számos háziállat, például a gyíkok és a pókok kedvelt táplálékául is szolgálnak. Sőt az emberek is esznek tücsköket! Délkelet-Ázsiában a mélyhűtött tücskök gyakori rágcsálnivalónak számítanak.

Külső megjelenése

A legtöbb ember számára a tücsök nagyon hasonlít unokatestvérére, a szöcskére. A tücskök teste hengeres, feje lekerekített, hosszú csápokkal és erős hátsó lábakkal rendelkeznek, különösen hosszú combokkal. A hazánkban előforduló tücskök többsége fekete vagy barna színű, de néhány tücsök zöld színű is lehet.

A világ legnagyobb tücskei, a bika tücsökfélék családjába tartozó tücskök akár 5 cm hosszúra is megnőhetnek.

Mi vonza a tücsköket?

A tücsköket az élelem, menedék és fény vonzza az ember közelébe. A gyepen, a kertben és a virágágyásokban találnak táplálékot. Az emeri környezetben további élelem után kutatnak, beleértve más rovarokat is. A természetben a tücskök a lombok között vagy sziklák, faanyagok között lelnek menedéket. Akkor merészkednek be az otthonokba, amikor az éjszakai hőmérséklet lecsökken, általában az ősz közeledtével.

Az éjszakai fény egy másik nagy vonzerő a tücskök számára. A tudósok nem tudják pontosan, miért vonzódik sok éjszakai rovar a fényforrásokhoz, de sok tücsökfaj is így tesz. Ez azt jelenti, hogy a kültéri fények vagy az ablakokon keresztül látható erős fények valószínűleg vonzzák őket.

Kártékony a tücsök?

Sok tücsökfaj lehet kerti kártevő, ahol fiatal növényeket vagy virágokat rágcsálnak, de általában más rovarfajokhoz képest kisebb a káruk. Igazán pusztítóvá csak akkor válnak, ha populációjuk kitör. Azt is fontos tudni, hogy a tücskök a kertekben és virágágyásokban található laza talajba rakják tojásaikat. Ez azt jelenti, hogy a tücsökpopulációk itt ellenőrizetlenül tovább növekedhetnek, hacsak nem kezelik őket megfelelően.

Ártalmasak-e a háziállatokra?

A legtöbb esetben a tücskök nem tekinthetők veszélyesnek a háziállatokra, hacsak nem érik el a fertőzöttségi szintet. Például egy tücsökraj elfogyaszthatja háziállatai összes táplálékát, vagy olyan mértékben irritálhatja őket, hogy stresszt okozhat. Ezen túlmenően sok háziállat megesz minden tücsköt, amivel találkozik.

Ártamasak-e az emberre?

Első gondolatra nehéz elképzelni, hogy a tücskök veszélyesek az emberekre. A szájuk túl kicsi ahhoz, hogy megharapjanak minket. Nem csípnek vagy fecskendeznek mérget, de van egy bosszantó szokásuk, ami igazán zavaró lehet: a ciripelés. Egyetlen tücsök non-stop ciripelése megzavarhatja az alvásunkat, vagy megzavarhatja a koncentrációs képességünket. Továbbá a tücsköknek nem kell a házban lenniük ahhoz, hogy idegesítőek legyenek - ha a kert vagy a virágágyás közvetlenül a hálószobaablak előtt van, ezek a zajos rovarok ugyanolyan valószínű, hogy megakadályozzák a nyugodt alvást.

A nagy tücsökfertőzések saját kockázatot jelenthetnek: hatalmas mennyiségű ürüléket termelhetnek, ami higiéniai problémákat okozhat.

További aggodalomra ad okot, hogy a tücskök akaratlanul további ragadozó fajokat vonzhatnak életterünkbe. Mivel nagyszerű fehérjeforrást jelentenek, sok állat - a pókoktól a rágcsálókig - vonzódik a tücskökkel fertőzött területre, és ezek a többi állat is jelenthet bizonyos kockázatokat.

Ezeket a problémákat szem előtt tartva a fertőzöttség megszüntetése a lakástulajdonosok és az épületkezelők számára elsődleges szempont kell, hogy legyen.

Mit eszik?

Sok rovarhoz hasonlóan a tücskök sem válogatósak. Mivel mindenevők, növényi és állati eredetű anyagokat egyaránt fogyasztanak. Emellett dögevőként is működnek, és bomló állatokat és rothadó növényzetet esznek. Kétségbeesésükben a tücskök más tücsköket is kannibalizálnak, gyakran sérült vagy legyengült egyedeket vesznek célba.

Miért ciripel a tücsök?

Csak a hím tücskök ciripelnek. Azért teszik ezt, hogy jelezzék párzási szándékukat. Mások a sikeres párzás után ünnepi énekként is ciripelnek. A ciripelés hangját a hímek a szárnyaikkal összecsapkodják, amit stridulációnak neveznek. Ahogy a kettő egymáshoz dörzsölődik, a szárnyon lévő fésűszerű fogazás létrehozza a csiripelést, amelyet a szárny egy másik része felerősít. A tücskök a hőmérséklet függvényében nagyobb ütemben ciripelnek. Ha hajlandó vagy egy kis matematikát végezni, akkor a hőmérsékletet a ciripelések száma alapján az alábbi két képlettel meghatározhatod:

Eredeti képlet- Hőmérséklet Fahrenheitben = 50 + (percenkénti ciripelés - 40)/4.

Egyszerűsített képlet- Hőmérséklet Fahrenheitben = 40 + (egyetlen tücsök 15 másodperc alatt hallott ciripelése).

A ciripelés és a hőmérséklet közötti összefüggésről először Amos Dolbear számolt be, aki 1897-ben publikált erről egy cikket. Ennek eredményeként az eredeti képletet Dolbear-törvénynek nevezték el. Az egyszerűsített képlet nem olyan pontos, mint Dolbearé, de közel lesz a tényleges hőmérséklethez, és egy kicsit gyorsabban kiszámítható.

Életciklusa

Miután tojásban telelnek át, tavasszal kikel az év első tücsökgenerációja. Amint táplálkozni kezdenek, növekedésnek indulnak, és többször is vedleni kezdenek, mire elérik a felnőttkort. Az utolsó fiatalkori vedléssel a tücskök szárnyat növesztenek, ami egyben az ivarérettséget is jelenti. A tavasz és a nyár folyamán több generáció fejlődik ki. A legtöbb faj nőstény tücskei egyetlen tojást raknak a nedves talajba úgy, hogy tojócsontjukat a talajba dugják, és a tojásokat kilökik. Egy nőstény tücsök élete során akár 400 tojást is lerakhat. A legtöbb tücsökfaj tavasztól őszig él, és a hőmérséklet lehűlésével elpusztul. A lakásba belopózó tücskök általában rövid idő után elpusztulnak.