, 2023/2/17

Néhány állat halálos, mert nagy és agresszív, mint például a víziló és az elefánt. Más állatok ezen a listán a világ leghalálosabb állatai közé tartoznak, mivel betegségeket hordoznak.

A világ legveszélyesebb állatai

A kígyók a legrettegettebbek közé tartoznak ezen a listán, de a legmeglepőbb állat az édesvízi csiga lenne. Az állatok mindenütt ott vannak körülöttünk. Közelségük miatt sokan természetesnek veszik, hogy egyes állatok, amelyek közvetlenül a közösségünkben élnek, mennyire veszélyesek. Melyik a legveszélyesebb állat a világon?

Cápák

Bár a cápákat a filmekben és a televíziós műsorokban általában halálos gyilkosokként ábrázolják, a valóság sokkal másabb. A halálos kimenetelű támadások legnagyobb százalékáért felelős fajok a nagy fehér cápa, a bikacápa és a tigriscápa. Több mint 375 cápafajt azonosítottak, de ezek közül csak körülbelül 12 faj tekinthető veszélyesnek.

Egy átlagos cápaharapás akár 40 000 font nyomást is kifejthet négyzetcentiméterenként; azonban annak az esélye, hogy megtámadja és megöli egy cápa, csak 1 a majdnem 3,5 millióhoz. Ezeket az állatokat veszélyesnek bélyegzik, az áldozatok azonban leggyakrabban a cápák. Évente milliós nagyságrendben ölik meg őket az uszonyaik iránti nagy kereslet miatt. A cápauszonyok iránti ilyen kereslet illegális halászathoz és túlhalászáshoz vezet, ami világszerte kimeríti a cápapopulációkat.

Elefántok

Az elefántokra általában okos, barátságos teremtményekként gondolunk, és hosszú évek óta a cirkuszi előadások egyik főszereplői. Az ok, amiért ilyen jól teljesítenek, az intelligenciájuk, összetett érzelmeik és társadalmi struktúrájuk, de a legnagyobb szárazföldi állat státuszuk azt jelenti, hogy hatalmas súlyuk és az ezzel járó erő is hatalmas. A fogságban tartott elefántok képesek a haragra és a megtorlásra, a vadon élő elefántok pedig territoriális és családtagjaikat védelmező viselkedésre képesek. Évente átlagosan 500 ember hal meg az elefántokkal való találkozás során, akiket eltaposnak, megdobnak, összezúznak és más hasonlóan kellemetlen módon.

Vízilovak

A víziló a legnagyobb szárazföldi emlősök között a harmadik helyen áll az elefánt és az orrszarvú mögött, és évente körülbelül 500 halálos emberi találkozásért felelős, akárcsak listánk utolsó bejegyzése. Az erőszakosságuk, agresszivitásuk és rendkívül territoriális természetük miatt azonban magasabb helyet érdemeltek ki.

A vízilovakról még az is ismert, hogy megtámadják a hajókat, mert azok behatoltak az élőhelyükre, és nagyon hatékonyan tudják használni éles, akár 20 centisre is megnövő fogaikat. Harapással és taposással támadnak, és addig tartják ellenfelüket a víz alatt, amíg az meg nem fullad.

Cecelégy

A cecelégy az első a rovarok közül, amely felkerült a világ 10 leghalálosabb állatának listájára. Ahogy a következő bogarak esetében is, nem a cecelégy csípése az, ami megöli az embert, hanem az ebből eredő fertőzés, ami végzetesnek bizonyul. A cecelégy Afrika trópusi vidékein él, és csípése egy olyan parazitával fertőzi meg a gazdatestet, amely az afrikai álomkórt okozza.

Az afrikai álomkór nagyon nehezen kezelhető betegség, különösen, ha figyelembe vesszük a térségben az orvosi erőforrások hiányát, de kezelés nélkül a betegség kivétel nélkül halálos kimenetelű. A régió távoli fekvése és az ellenőrzött információk hiánya miatt a halálozási becslések 500 000-re tehetőek, de megbízhatóbb források szerint évente körülbelül 10 000 ember hal meg a cecelégy csípése után.

Csókolózó bogarak

A gyilkos bogarak vagy "csókolózó bogarak" arról a szokásukról kapták a nevüket, hogy alvás közben az embert az arcán, az ajkak közelében megharapják.

A gyilkos bogár a több mint 150 olyan rovarfaj gyűjtőneve, amelyek egy különleges típusú, ívelt ormányoscsápokkal rendelkeznek. Ezt az ormányt eszközként, védekezésre és vadászatra is használják, és ezeknek a fajoknak az a hajlamuk, hogy az emberek szája körüli lágyszöveti területeket célozzák meg, ezért kapták a közismertebb nevüket, a csókolózó poloska nevet.

A világon mindenütt megtalálható csókolózó poloskák többsége a szokatlanul fájdalmas csípésen kívül nem jelent veszélyt az emberre; azonban több, Közép- és Dél-Amerikában élő faj a Chagas-kór nevű veszélyes betegséget terjeszti. A Chagas-kór halálozási aránya még kezelés nélkül is alacsony, de a parazitás fertőzés széles körű elterjedtsége miatt még az öt százalékos halálozási arány is 12 000-15 000 halálesetet okoz évente a parazitás fertőzésből eredő szervi elégtelenség miatt.

Krokodilok

Egy gnút megtámad és megöl egy krokodil. A krokodilok már a dinoszauruszok kora óta léteznek. A világ leghalálosabb állatainak listájánkon a következő csúcsragadozó bejegyzés a krokodil. Az évente valahol 1000-5000 halálesetért felelős krokodil a világ egyik legnagyobb, legagresszívabb és legveszélyesebb állata.

A több mint 2000 fontot nyomó krokodilok hatalmas harapóerővel rendelkeznek, és akár 25 mérföld/órás sebességgel is képesek haladni.

A krokodilok az egyetlen olyan állat ezen a listán, amely aktívan vadászik és zsákmányolja az embert. A leghalálosabb faj a nílusi krokodil, amely a Nílus folyó környéki területeken él, és az ókori egyiptomiak annyira féltek tőlük, hogy krokodilistenük jelvényeit hordták maguknál, hogy megvédjék őket a hüllőtől.

Édesvízi csigák

A vízi csigáknak két csápjuk van, a szárazföldi csigáknak pedig négy, a szemek pedig a csápok hegyén (szárazföldi csigák) vagy a csápok tövénél (vízi csigák) helyezkednek el. A csigák a szaglásra és a tapintásra, valamint a kemoszenzoros szervekre támaszkodva tájékozódnak a világukban. Meglepő módon a rangsorunk következő leghalálosabb állata nem más, mint az édesvízi csiga.

Az általunk említett, kevésbé nyíltan fenyegető fajokhoz hasonlóan nem a csiga az, ami közvetlenül megöli az embert, hanem az általa terjesztett betegség. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint évente több millió embernél diagnosztizálnak egy skisztoszómia nevű parazitás fertőzést, és ezek közül valahol 20 000 és 200 000 között van a halálos kimenetelű esetek száma.

A skisztoszómia súlyos hasi fájdalmat és a fertőzöttek vizeletében véres vizeletet okoz, de a fejlődő országokon kívül általában nem halálos kimenetelű.

A lehetséges halálesetek széles skálája a kormányzati jelentések hiányosságainak és az orvosi ellátás hiányának eredménye ezeken a távoli területeken és a fejletlen országokban.

Kutyák/Farkasok

A farkas vicsorog a zsákmánya felett, hogy megvédje azt a vetélytársaktól. A farkasok legendásak hátborzongató üvöltésük miatt, amellyel kommunikálnak.

Az ember legjobb barátja egyben az egyik leghalálosabb fenyegetésünk is. Csak az Egyesült Államokban évente 30-50 halálos áldozatot követelnek a kutyatámadások. Sok ilyen marcangolás egyetlen magányos kutya, gyakran a család vagy a szomszéd kutyája miatt következett be. Más gyilkosságok elvadult kutyafalkákból eredtek.

A kutyával és farkassal való közvetlen halálos kimenetelű találkozások rendkívül ritkák a kutyák által terjesztett veszettségi fertőzésekből eredő halálesetek számához képest.

Több száz év telt el azóta, hogy a 18-19. században farkasfalkák aktívan vadásztak emberekre Indiában, évente több mint 200 halálesetet okozva, de évente 40 000-50 000 halálesetet okoz csak a veszettség vírusa. Ezeknek a haláleseteknek a túlnyomó többsége az első világ országain kívül következik be, és a fejlett orvosi ellátás hiánya miatt. A farkasok által okozott veszettség terjedése sokkal kisebb, mint a kutyáké, de nem nulla.

Kígyók

Látványos kobra, Naja naja, Bangalore, Karnataka. Az indiai kobra egyike annak a négy nagy mérges fajnak, amelyek Indiában a legtöbb kígyómarást okozzák az embereknek. Kiderült, hogy a kígyóktól való félelem, vagyis az ophidiophobia talán mégsem olyan alaptalan. A kígyók évente több mint 100 000 halálos áldozatot követelnek óvatos becslések alapján. Az ellenméreg világszerte tapasztalható hiánya, valamint a legmérgesebb kígyófajok által lakott távoli helyek mind hozzájárulnak ehhez a magas halálozási arányhoz.

Bár sokan félnek a nagy kígyóktól, mint a boa constrictoroktól és az anakondáktól, a legtöbb halálesetért felelős kígyó valójában az indiai fűrészes vipera, amely mindössze három láb hosszú! A szőnyegviperának is nevezett kígyó Afrikában, a Közel-Keleten és Indiában él, és a faj nőstényei több mint kétszer olyan mérgesek, mint a hímek. A magas halálozási arány mellett a szőnyegvipera mérge idegméreg, amely rendkívül sok amputációt okoz azoknál az áldozatoknál, akiket nem öl meg azonnal.

A világ összes mérges kígyója közül állítólag a belföldi szőnyegvipera a legvadabb és legmérgezőbb. Az Ausztráliában őshonos Inland Taipan ugyanabban a támadásban egymást követő harapások során is képes mérgezni. Bár a bolygó egyik leghalálosabb élőlénye, nagyon félénk és visszahúzódó. Olyannyira, hogy eddig egy maroknyi észlelés történt róluk. valahányszor emberrel találkoznak, az első ösztönük a menekülés, mérsékelt természettel rendelkeznek, és csak akkor támadnak, ha fenyegetve vagy sarokba szorítva érzik magukat.

Szúnyogok

A szúnyog a világ leghalálosabb, legveszélyesebb állata, és egyben az egyik legkisebb is. A szúnyogok becslések szerint évente 750 000 és egymillió közötti emberi halálesetet okoznak. Számos, az emberiség számára halálos betegség vektora, köztük a malária, a dengue-láz, valamint a nyugat-nílusi és a zikavírus. Csak a malária évente több mint félmillió halálos kimenetelű fertőzést okoz.

Csak a nőstény szúnyog táplálkozik emberrel, a hím nektárral táplálkozik. Egyes tudósok becslése szerint a fajunk kezdete óta bekövetkezett összes emberi haláleset felét a szúnyogok által terjesztett betegségek okozhatják. Még ilyen vad történelmi becslések nélkül is a szúnyog szilárdan bebetonozta helyét a leghalálosabb állatok listájának első helyén, mind agressziójával, mind pedig az évente közel egymillió ember halálával.

Szerencsére a listán szereplő tételek közül csak egy maroknyi képes közvetlen, szándékos támadásra az ember ellen, és a többiek által okozott halálesetek többsége vidéki területeken vagy az egészségügyi ellátáshoz korlátozottan hozzáférő fejlődő országokban fordul elő. Ez azt jelenti, hogy amint a minőségi egészségügyi ellátás szélesebb körben elérhetővé válik, várhatóan jelentősen csökkenni fog az ezen állatok egy része által okozott halálozási arány.