, 2023/1/10

Aranyhörcsög, (Mesocricetus auratus), egy hörcsögfaj, amelyet általában háziállatként tartanak. Más hörcsögökhöz hasonlóan zömök teste van, rövid, zömök lábakkal és rövid, széles lábakkal, apró, éles karmokkal. A fején apró, szőrös fülek és hatalmas belső pofazacskók vannak, amelyek az ajkak belsejében nyílnak, és a vállak mögé nyúlnak. A farok csonka, és lehet fehér vagy rózsaszínű.

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögök világszerte mindenütt jelen vannak háziállatként és kísérleti állatként. Történelmileg az aranyhörcsögök valószínűleg nyílt sztyeppék élőhelyein éltek, amelyek egykor az Aleppíniai-fennsíkot és a szomszédos területeket jellemezték. Mivel azonban az elterjedési területük egyre népesebbé vált, az aranyhörcsögök a mezőgazdasági területek iránti vonzódást mutattak. A hörcsögök odúi gyakran találhatók hüvelyes növényekkel beültetett parcellákban vagy öntözőkutak közelében. Az aranyhörcsögök által lakott terület éghajlata szezonális. A nyár délben forró (35-38 °C), éjszaka pedig hideg (6-15 °C). A tél hideg (~10 °C) és csapadékos.

Leírás

Az aranyhörcsögök közepes méretű hörcsögök, felnőttkori súlyuk 100 és 125 g között mozog. Jelentősen kisebbek, mint a kelet-európai és nyugat-ázsiai közönséges hörcsögök (Cricetus cricetus), és nagyobbak, mint a kínai és mongóliai Roborovski-sivatagi hörcsögök (Phodopus roborovskii). Mint sok hörcsögnek, az aranyhörcsögnek is tompa a rostruma, viszonylag kicsi a szeme, nagy a füle és rövid a farka. A szőrzet felül aranybarna, a hasi felületen szürkére vagy fehérre halványul. Egyes egyedek homlokán sötét folt, valamint az arc mindkét oldalán az arctól a nyakig futó fekete csík is lehet.

Szaporítás

A nőstények elsősorban a hüvelyváladékban található szagjelzésekkel jelzik a hímek iránti fogékonyságukat. Amikor a nőstény készen áll a párzásra, megnöveli a hüvelyi jelölés gyakoriságát, amely olyan viselkedés, amelyet a hüvelyi régiónak egy felülethez való nyomása és néhány centiméteres előrehaladása jellemez.

Párzás

Az ivarérett nőstény aranyhörcsögök ovulációját elsősorban a fotoperiódus határozza meg. Az ovulációt a hosszú fotoperiódus (>12,5 óra) indukálja, és mindaddig folytatódik, amíg a fotoperiódus hosszú marad. Ha a fotoperiódust csökkentik, vagy ha a nőstényeket laboratóriumi körülmények között teljes sötétségnek teszik ki, a peteérés leáll. Azonban 5 hónap elteltével a nőstények hozzászoknak ehhez a rövidebb fotoperiódushoz, és spontán ovulálni kezdenek. A vadonban ez a fotoperiodikus ciklus biztosítja, hogy a kicsinyek a túlélésük szempontjából legkedvezőbb évszakban születnek.

Az aranyhörcsögök vemhességi ideje 16 nap, ami a legrövidebb vemhességi idő az eutheri emlősök között. Az átlagos ellési idő 1,5-2,5 óra, amely alatt 8-12 kölyök születik. A kicsinyek születésükkor aluszékonyak, csukott szemmel jönnek a világra. Szemüket 12-14 napos korukban nyitják ki először. Az elválasztás 19-21 napos korban történik, és a fiatalok körülbelül 1 hónapos korukban válnak ivaréretté.

A rövid vemhességi idő ellenére az aranyhörcsögöknél a prenatális befektetés elegendő ahhoz, hogy az utódok nemi szervei a születéskor a hosszabb vemhességi idejű állatokéhoz hasonlóan fejlődjenek. A kicsinyekről egyedül az anya gondoskodik. Bizonyos helyzetekben az anya kannibalizmus révén csökkentheti az alom méretét. A vadonban ez valószínűleg a korlátozott erőforrások idején alkalmazott stratégia, de fogságban a kannibalizmus gyakran valamilyen antropogén zavarásra adott válasz.

Viselkedésük

Magányosak és nagyon védik a területüket. Nagyon agresszívek a fajtársaikkal szemben, kivéve párzáskor. A területük megjelölésére a hörcsögök az oldalukon található szaglómirigyeket használják. Az egyedek az aljzathoz dörzsölik az oldalukat, hogy terjesszék a szagukat. Az oldalsó jelekből sok információ nyerhető, beleértve a rokonok felismerését is.

A napot az odújukban töltik, és alkonyatkor ébrednek fel. Az éjszaka nagy részét táplálékgyűjtéssel töltik, amelyet az odújukban rejtegetnek. Egyetlen este alatt egy hörcsög akár 8 mérföldet is megtehet, miközben oda-vissza szaladgál a táplálékforrások és az odúja között. Télen az aranyhörcsögök egy olyan álomidőszakot élnek át, amely nem tekinthető valódi téli álomnak. A fogságban tartott állatoknál, amelyek 8 fok alatti hőmérsékletnek vannak kitéve, előidézték a torpórust.

Veszély

Számos különböző ragadozó, köztük rókák, muszlinfélék, ragadozó madarak és kígyók számára szolgálnak táplálékforrásként. Az aranyhörcsögök az odújukban való menedékkereséssel és éberséggel kerülik el a ragadozókat. Gyors szaporodási sebességüknek köszönhetően az aranyhörcsög-populációk viszonylag magas ragadozási arányt képesek elviselni.

Gazdasági jelentősége az ember számára

Rövid vemhességi idejük és spontán ovulációra való képességük miatt az aranyhörcsögök kiváló modellszervezetek a kutatásban való felhasználásra. Számos olyan vizsgálatot végeztek, amelyben hörcsögök voltak a kísérleti alanyok. A hörcsögök háziállatként is rendkívül népszerűek. Számos házi fajtát fejlesztettek ki a kisállat-kereskedelem számára.