, 2023/1/10

A darázspók egy nagyon nagy, színes pók, amely nemrég érkezett az Egyesült Királyságba a kontinensről, és lassan elterjedt Dél-Angliában. Nagyméretű pókhálót épít a füves és pusztákon, és a selyempetéit a fűszálakhoz erősíti.

Darázs pók

Nem akármilyen egyszerű fekete pók, ez egy meglehetősen egzotikus kinézetű lény. Nem biztos, hogy a darázspók honnan származik, azonban nagyrészt a Földközi-tenger térségében él. Innen egészen Angliáig szökött át, ahol megtelepedett.

A darázspók, ahogy a neve is mutatja, egy közönséges darazsat utánoz. A nőstény nagy, 14-17 mm-es, testén és lábain sárga, fekete és fehér csíkok futnak végig. Ezüstös szőrök borítják a fej- és mellkasát (a fej és a mellkas összeolvadt része). A hím ehhez képest sokkal kisebb, mindössze 4-6 mm-es, és halványbarna. Mind a hím, mind a nőstény harmadik lábszára sokkal kisebb és rövidebb, mint a többi láb. Bár ezek a jellegzetes és színes pókok úgy néznek ki, mint a darazsak, valójában teljesen ártalmatlanok, és nem tudnak csípni.

Hálójuk a közönséges kerti pókokhoz hasonlóan gömb alakú, de a közepén egyetlen cikk-cakkos selyemmintázat található. Valószínü, hogy ez visszaveri az UV-fényt, és vonzza a beporzó rovarokat, például a legyeket, méheket és molyokat. Feltehetően a Földközi-tenger térségéből származik, de megtelepedett és elterjedt, és mára Anglia déli partvidékén helyenként elterjedt.

Nem kell megijedni

A darázspókok nagyon jellegzetes megjelenésű faj. Testükön fekete és sárga csíkok húzódnak, és nem hasonlítanak egyetlen más, pókfajhoz sem. Színük és mintázatuk a darazsak színezetét utánozza, innen kapta a darázspók a nevét. Megjelenésük valójában egy védekezési mechanizmus, mivel a darázsnak álcázva magukat a ragadozók békén hagyják őket, mivel azt hiszik, hogy darázs, és nem pók. Fényes megjelenésük veszélyesnek tűnhet, de ne tévesszen meg senkit, hiszen ezek a tüneményes kis lények valójában ártalmatlanok! Igazából a közönséges kerti pókkal rokonok.

Háló szövése

Egyedi megjelenésükhöz illően a darázspóknak egyedi hálójuk is van. A közönséges kerti pókhoz hasonlóan gömb alakúak, de a közepükön nem mindenhol, hanem egyetlen cikk-cakkos selyemmintázat húzódik végig. A hálójuk nem mindig ilyen. Amikor a darázspókok fiatalok, a hálójuk kör alakú, cikk-cakkos mintázatú. Amikor a pók idősebb lesz, a hálóján keresztül körkörös és egyenes cikk-cakk mintát is készít, míg végül csak az egyenes cikk-cakk mintát készíti. A cikcakkos mintázat azért jön létre, hogy visszaverje az UV-fényt, és vonzza a beporzó rovarokat, például a legyeket, méheket és molyokat!

A nőstény az uralkodó

Mint sok pókfajnál, itt is a nőstények uralkodnak a kakasülőn, vagyis a hálóban! A nőstény darázspókok sokkal nagyobbak, mint a hímek: 14-17 mm-esek, míg a hímek csak 4-6 mm-t érnek el. A párzáskor a hímek merész és veszélyes játékot űznek. A hímek a háló szélén várakoznak, amíg a nőstény kifejletté nem vedlik, majd lemerülnek, hogy megtegyék a lépést.

A nőstények valójában párzás közben eszik meg a hímeket, ezért a hímek reménybeli túlélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy pontosan ebben a pillanatban tegyék ezt, mivel a nőstények állkapcsa még puha. A szerencse azonban nem áll túlságosan az ő oldalukon, és a nőstények még mindig élve felfalják a hímeket, akár puha az állkapcsuk, akár nem!

Élőhely:

A darázspókok leginkább gyepterületeken fordulnak elő, de előfordulhatnak tengerparti területeken, szántóföldeken, pusztákon, erdőkben, városokban és kertekben is.

Mérgező a darázspók?

Annak ellenére, hogy rendkívül színesek és úgy néznek ki mint a darazsak nem csípnek. A mérget amit használnak a zsákmány megölésére, vagy mozgásképtelené tételére teszik. Emberre nem halálos pókféle. Nem származik komolyabb veszély csakk akkor agresszív, ha veszélyt érez önvédelemből támad.

Mivel táplálkoznak a darázspókok?

Kicsi gerinctelenek a fő táplálékuk, mint a szöcskék a tücskök, Emellett legyekből, méhekből, bogarakból és lepkékből is lakmároznak. Amikor a zsákmányt a spirális orsóhálóba kapja, a darázspók gyorsan mozgásképtelenné teszi azt, amikor egy vastag selyemszalagba (stabilimentum) tekeri, mielőtt megharapja, hogy bénító mérget fecskendezzen be, amely egy fehérjéket elpusztító enzimet tartalmaz.

Hol és mikor láthatjuk őket

A darázspókok füves területeken, tengerparti területeken, szántóföldeken, pusztákon, erdőkben és kertekben fordulnak elő. Áprilistól októberig aktívak.

Tudtad? A faj nősténye halálosabb, mint a hím! A hímeket a párzás után gyakran megeszik a nőstények!

A tanulságok

A darázspók fő jellemzői a vízszintes fekete-sárga hasi minták és a cikkcakkos selyemstabilimentum a gömbhálón. Körülbelül akkora, mint a kerti pók, és jellemzően szöcskékkel táplálkozik, de alkalmazkodik a szűkebb helyen élő kisebb rovarok fogyasztásához.

A nőstények általában a nagy gömbhálók közepén ülnek, míg a hímek a szélén várakoznak, amíg a nőstény kifejletté nem vedlik. Ezután a hím beugrik, hogy párosodjon, és élve felfalják.

Bár a darázspókok magányosak és nem agresszívek, ha fenyegetve érzik magukat, megharaphatnak, ami enyhe fájdalmat és duzzanatot okozhat, de ez az allergiás embereknél fokozódhat.