, 2023/2/17

Fegyveres gyík (Armadillo Girdled Lizard) Ez az erősen páncélozott, zömök gyík a szürkésbarnától a világos sárgásbarnáig változó színű. Az alja sima és sárga, némi sötétbarna jegyekkel. A farok hátsó részét több sor éles, nehéz tüske borítja, amely nem vethető le könnyen, mint sok más gyík esetében.

Fegyveres gyík

A hímek és a nőstények nagyon hasonlóak, és átlagosan 150-200 mm-es teljes hosszúságot érhetnek el. Ennek a fajnak jellegzetes védekező magatartása van: ha veszélyben vannak, és nem tudnak eljutni egy hasadékba vagy sziklahasadékba, ahová elbújhatnak, gömbölyödnek, és a farkukat harapdálják, ezzel védve puhább alfelüket. Ebben a helyzetben akár egy órán keresztül is képesek maradni.

Élőhelyük

Ezek a gyíkok a száraz, szukkulens karoo-vidék sziklás élőhelyeihez és termeszdombok közvetlen közelségéhez kötődnek (a termeszek fontos táplálékforrást jelentenek ). Sziklahasadékokban húzódnak meg.

Életmódjuk

Ezek a viszonylag lassan mozgó gyíkok nagyon félénkek és gyorsan elbújnak, ha megközelítik őket. Azt hitték, hogy csak ülve-várakozva táplálkoznak, de a vizsgálatok kimutatták, hogy gyomortartalmuk nagy része termeszekből áll. Ezek a termeszdombok gyakran messze vannak a hasadékuktól, ezért 4-20 méteres távolságokat kell megtenniük, hogy megtalálják ezt a táplálékforrást. Ezek a gyíkok szigorúan sziklalátogatók, és vízszintes hasadékokban élnek. Társas állatok, és egy hasadékban akár 60 egyedből álló családi csoportokat alkotnak. Évente egyszer, ősszel a nőstény egy viszonylag nagy kölyköt hoz világra.

A gyík ormánya a faroktól a farokig 12-16 cm hosszú. Színezete változatos, a világosbarnától a sárgásbarnán át a sötétbarnáig terjed. Az alhas és az áll alatti rész sárga, fekete vagy sötétbarna jegyekkel.

Szaporodás

A nőstény páncélgyík egy vagy két élő utódot hoz világra; a faj azon kevés gyíkok egyike, amely nem tojik. A nőstény még etetheti is a kicsinyeit, ami szintén szokatlan a gyíkoknál. A nőstények évente legfeljebb egyszer szülnek; egyesek egy év szünetet tartanak a szülések között.

Táplálék

A gyík főként apró gerinctelen állatokkal, például rovarokkal és pókokkal táplálkozik, de néha növényi anyagokat is fogyaszt. Fogságban általában tücsökkel etetik. A vadonban a leggyakoribb zsákmányállatai a termeszek, különösen a Microhodotermes viator és a Hodotermes mossambicus.A nagyobb társas csoportokban élő egyedek általában több termeszt esznek, mint a kisebb csoportokban élő egyedek.

Viselkedés

A gyík napközbeni életmódot folytat. Sziklarepedésekben és -hasadékokban rejtőzik. Társas csoportokban él, amelyek 30-60 egyedből állhatnak, minden korosztályból, de általában kevesebb. A hímek territoriálisak, védik a területet, és az ott élő nőstényekkel párosodnak. Van egy szokatlan ragadozóellenes alkalmazkodása, amely szerint ijedtében összegömbölyödik, és a farkát a szájába veszi. Ebben az alakjában a hátán lévő vastag, szögletes pikkelyek és a farkán lévő tüskék védik a ragadozóktól. Ez a viselkedés, amely hasonlít a mitikus ouroboroszra és az emlősökből álló armadillóra, adta rendszertani és angol köznapi nevét.