, 2023/1/11

A törpehörcsögök népszerű kis házikedvencek, aranyosak és nem túl körülményes a tartásuk. Azonban mielőtt hörcsögöt költöztetünk otthonunkba, nem árt tudni, hogy hogyan viselkednek, és mire számíthatunk a későbbiekben.

Hogyan viselkednek a törpehörcsögök

A törpehörcsögök mókásak és vidámak, érdemes megtanulnunk milyen eszközökkel, mozdulatokkal fejezi ki érzéseit, szándékait. Nem olyan egyszerű a feladat, mint egy cica vagy kutya esetében, ugyanis ezek a kis szőrmókok közel sem olyan kifejezőek.

Mozdulatok

A hörcsögök néha csipkednek, amely nem jár fájdalommal, kedvecnünk egyzerűen csak jelzi, hogy most nem vágyik a társaságunkra. Azonban akkor is megcsíphet minket, ha olyan illatot érez a kezünkön, amely ínyére való. Persze előfordulhat az is, hogy valóban megharapnak. Ha például álmukból ébresztjük őket, nagyon morcosak lesznek, ha pedig megijednek tőlünk, agresszíven odakaphatnak. Ezt a fajta megnyilvánulást el tudjuk kerülni, ha mindig lassan és szemből közelítünk feléjük.

A ketrecrágás gyakori jelenség. Ha az állatnak sok energiája van vagy unatkozik, előfordulhat, hogy tépi a ketrecet. Mivel éjszakai állat, az erőtúltengések éjjel e legjellemzőbbek. A hangzavar elhárítása érdekében érdemes megvizsgálni a ketrecet, hogy minden megfelelő-e az igényeinek.

Ha háziállatunk a földhöz lapulva közlekedik és erőteljesen szimatol, az azt jelenti, hogy ideges és bizonytalan. Ha már nagyon ideges és támadni készül, abban az esetben még a pofazacskóját is felfújja. A bizonytalanság jele lehet még a heves mosakodás is, hiszen a hörik nem csak akkor tisztálkodnak, amikor szükséges, hanem akkor is, amikor nem tudják, mi legyen a következő lépés.

Természetesen nem csak azt jelzi felénk szőrgolyónk, amikor feszült. A gondtalan hörcsög hempereg a forgácsban, rohangál, mászik, a magasba ugrik és bolondozik. Ha ezeket a jeleket látjuk, az azt jelenti, hogy törpehörcsögünk nagyon boldog.

Hangok

A törpehörcsögök bár nem túl gyakran, de adnak ki hangokat. A nemtetszésüket makogással, prüszköléssel fejezik ki, azonban ha megijednek vagy veszélyben érzik magukat, hangosan visítanak. A fiatal hörcsögöknél előfordul, hogy még a gazditól is megrémülnek. Ilyen esetekben nem szabad megijednünk, inkább nyugtassuk meg a kisállatot és nézzük meg, nincs-e valami komolyabb oka a kiabálásnak.

Hangos csipogás is jöhet a höri-otthon felől. Ezt akkor hallhatjuk, ha párzásra kész. Ha ellentétes nemű hörcsög van a közelben, biztosan számíthatunk erre a rituáléra, azonban ha nincs, akkor is lehet rá esély, hiszen néha más állat, vagy az ember szaga is kihozza belőlük ezt a szokást.

Előfordulhat, hogy bár csak egy szőrmókot vettünk, mégis kölykei születnek, mivel már vemhesen került hozzánk. Ebben az esetben halk csipogó hangot hallhatunk a fészek irányából. Ha a hang ellenére nincsenek csöppségek, forduljunk orvoshoz, mivel ez kedvencünk betegségére vagy fájdalmára is utalhat.

Helyes hörcsögtartás

Csak egyedül tarthatóak

A hörcsögöket csak egyedül szabad tartani. Együtt tartva bármikor egymásnak ugorhatnak, aminek akár halálos kimenetelű veszekedés is lehet a végeredménye. Sajnos az sem ritka, hogy az egyik olyan sebeket ejt társán, amibe az belehal. A hörcsögök igazán boldogok csak és kizárólag egyedül lehetnek.

Bár kicsi állatok, igényeik nagyok

Sokan tévesen a mai napig azt gondolják, hogy a hörcsög azért ideális kisállat, mert kis helyen is elfér. Ez egyáltalán nem igaz! A hörcsögök a legmozgékonyabb kisemlősök. Emiatt nagy alapterületű lakhelyre van szükségük. A hörcsög lakhely kialakításakor mindenképpen vegye figyelembe, hogy a hörcsögöknek legalább 1005050 cm alapterületű hely javasolt a kiegyensúlyozott élethez. Fontos, hogy a lakhely kialakításakor minimum 7-8 cm vastagságú almot tegyen be, és mindenképpen biztosítsa a fészekanyaghoz megfelelő almot, pl. gyapotalom.

A futás a lételemük

Ahogy azt feljebb is említettük, a hörcsögök nagyon mozgékony állatok. Éjszaka rengeteg időt töltenek futással. Ennek fényében a hörcsög kerék elengedhetetlen része a hörcsöglaknak. Törpehörcsögnek minimum 20, aranyhörcsögnek minimum 29 cm átmérőjű kerék kell. Ebben már egyenes gerinccel, kényelmesen tudnak futni. Fontos, hogy semmiképp ne rácsosat vegyen, mert az felsérti a talpakat, ami életre szóló fájdalmat is okozhat. Inkább zárt futófelületű kereket szerezzen be.

Csincsillahomok mint fürdőző

A csincsillahomok elengedhetetlen része a hörcsöglaknak. A hörcsögök nagyon szeretnek ásni és hemperegni benne. Ez amellett, hogy növeli a komfortérzetüket, tisztítja a bundájukat is. A csincsillahomokot egy 15-20 cm átmérőjű edénybe szórja, és így tegye be a hörcsöghöz. Kedvence napjában többször is bele fog menni.

Ők is isznak vizet

Sajnos sokan a mai napig azt mondják, hogy a hörcsögöknek nincs szükségük ivóvízre. Ez nem igaz! Mint minden emlős, ők is szomjasak lehetnek. Ivóvizet mindenképpen biztosítania kell a hörcsögéének. Ezt teheti egy tálba vagy egy golyós itatóba is. Így ha bármikor megszomjazik, olthatja szomját.

Szárított rovarokat is esznek

A hörcsögöknek 3 fő táplálékuk van: magkeverék, zöld eleség és fehérje. Magkeveréket naponta kell adni neki zöld eleséggel együtt, fehérjét pedig 2-3 naponta. A fehérjét természetes formában legegyszerűbben szárított rovarokkal lehet biztosítani. A legtöbb hörcsög örömmel fogyasztja a lisztkukacot, szöcskét, tücsköt.

Örökbe fogadás

A hörcsög örökbefogadás sokak számára ismeretlen dolog, de egyre elterjedtebb Magyarországon. A Hörcsögmentéshez (mely az Együtt a Kisállatokért Alapítvány részeként működik) évente mintegy 400 hörcsög kerül rossz körülmények közül. A szervezethez érkező állatok mind-mind ellenőrzésen esnek át. Ha egészségesek, akkor örökbe lehet fogadni őket. Egyetlen hörcsög örökbe fogadásával 2 életet is szebbé tehet, hiszen az örökbe fogadott állatnak szép életet biztosíthat, illetve így az ő helyére az alapítvány gondozásába kerülhet egy újabb hörcsög. Ha teheted, vásárlás helyett inkább válaszd az örökbefogadást.