, 2023/1/11

A közönséges palackorrú delfinek part menti populációi nagyobb területűek, és több part menti élőhelyet használnak - az öblöktől és torkolatoktól kezdve a tengeri fűágyakig, strandokig és más ökoszisztémákig.

Közönséges palackorrú delfin

Az óceáni populációk inkább vándorló jellegűek, és nyilvánvalóan nem látogatják a part menti ökoszisztémákat. A közönséges palackorrú delfinek meglehetősen nagyok lehetnek, súlyuk elérheti 640 kg-ot hosszuk pedig a 4 m hosszúságot. Viszonylag hosszú életűek (40-50 év), és 5 és 14 éves koruk között érik el az ivarérettséget.

Egyes vélemények szerint a palackorrú delfin a vizek leginteligensebb faja, akár az ember a szárazfőldön. A tudósok szerint a kommunikációjuk egy teljes nyelvrendszernek tekinthető, azon dolgoznak, hogy megértsék a különleges beszédüket, ami igazából fütty. Tudott dolog, hogy az ember és a delfin régóta egy kivételes kapcsolat van. Sok történetet hallani, ahol a delfin megmenti az ember életét.

Hogyan néz ki

Valamikor a halakhoz sorolták öket, mígnem felfedezték, hogy igazából emlős állatok. Egészen mások, hiszen tüdővel lélegeznek és állandó a testhőmérsékletük.

A bébik szüléssel jönnek a világra és tejjel táplálják öket. A felnőtt egyedek 2-4 méter hosszúak, súlyuk 250-500 kg. Egyértelműen a nevük eredete az orruk alakja miatt van, palackhoz hasonló az orruk. Három különböző palackorrú delfin alfaj létezik, a csendes-óceáni, a fekete-tengeri és a közönséges palackorrú delfin. Remek úszók, jó vadászok.

Hogyan élnek

Csoportokban élnek igazi társas lények. Csoportokban vadásznak, amiben nagy sikereket érnek el. Naponta 5-6 kg. halat fogyasztanak fejenként. Általában 10-20 egyed alkot egy csoportot, viszont ahol nagyobb mennyiségü hal található akár százan is összegyülnek egy csoportba. Itt leggyakrabban anyák és kicsinyeik vannak, 5 évig a nöstény együtt él a kicsikkel. A hímek jobban szeretnek kisebb csoportokban élni.

A palackorrú delfin leggyakrabban a part közelében, a sekély tengerfenéken élő halakkal táplálkozik, de megfogja például az angolnát, a harcsát, a ráját, a kisebb cápákat, a remeterákot, a pért, az érdesfarkú halat is. 

Udvarláskor a hím S alakba görbíti testét, majd az állatok csőrükkel és mell- és farokuszonyukkal egy óra hosszat vagy még tovább simogatják egymást. Maga a párzás mindössze 30 másodpercig tart.

Ha a felszín közelében mozog, a palackorrú delfin percenként 2—3 alkalommal vesz levegőt. Ritkán merül le egy percnél hosszabb időre, bár észleltek már 10 percig tartó merülést is, amelynek során az állat 600 m mélységet ért el. Ez a delfinfaj rendkívül ügyes mozgású, képes 5 m magasra ugrani, bár ritkábban ugrik, mint például a közönséges delfin. Szívesen meglovagolja a hajók által keltett, vagy a part mentén kialakuló hullámokat.

A palackorrú delfin arra is képes, hogy más tengeri állatokat vagy embereket utánozzon.

Szórakoztató tények a közönséges palackorrú delfinekről

A közönséges palackorrú delfinek akár 4 méter hosszúra és 590 kilogrammra is megnőhetnek.

Gyakorlatilag soha nem alszanak. Ezt úgy tudják kivitelezni, hogy a két agyféltekéjük felváltva pihen. Más tudósok szerint néhány másodperces alvási ciklusaik vannak.

A közönséges palackorrú delfinek 40-60 évig élnek.

Minden delfinnek saját füttyjele van, ez akár a delfin nevének is tekinthető. Ha egymás közelébe érnek, akkor saját “nevüket” ismételgetik.

A nőstény palackorrú delfinek 12 hónapos vemhesség után 3-6 évente hoznak világra egy borjút.

A kis delfinnek a feje születik meg utoljára, mert a szülés akár két órán keresztül is eltarthat és így menekül meg a fulladástól.

A közönséges palackorrú delfinek egyedül vagy körülbelül 12 fős csoportokban közlekednek, de több száz delfinből álló csordákat is láttak már.

A közönséges palackorrú delfinek óránként alig 12 mérfölddel úsznak.

A közönséges palackorrú delfinek sokféle táplálékot fogyasztanak a halaktól a tintahalakig és a garnélarákokig, és naponta 13-15 font (6-7 kg) táplálékot fogyasztanak.

A közönséges palackorrú delfinek egyedi füttyöket fejlesztenek ki, hogy a tartózkodási helyükkel, állapotukkal és identitásukkal kapcsolatos információkat közölhessenek másokkal.