, 2023/2/17

Sokak számára az egzotikus vadvilág megtekintésének lehetősége az egyik fő ok, amiért egy adott helyre utazik. Mi sem vagyunk ezzel másképp.

Különleges állatok

A furcsa és különös állatok mindig felkeltik a figyelmünket, és gondoskodtunk arról, hogy a legtöbb túránk során az utazóknak lehetőségük legyen a világ legszokatlanabb vadon élő állatvilágát élőben is megpillantani. Vannak igazán bizarr állatok a vadonban, ezért összegyűjtöttük a tíz kedvenc furcsa kinézetű állatunkat, hogy élvezze - és talán meg is keresse őket.

Pangolin (Afrika és Ázsia)

A pangolinok igazán bizarr lények, amelyek egy kicsit úgy néznek ki, mint a páncélos hangyászsünök. Valójában a másik elnevezésük "pikkelyes hangyászsünök"! Meglepő módon azonban sokkal közelebbi rokonságban állnak a kutyákkal, macskákkal, sőt, még a fókákkal is, mint a hangyászölyvekkel vagy a páncélosokkal, az emlősökkel, amelyekre leginkább hasonlítanak.

Furcsa külsejük ellenére a pangolinok valójában nagyon aranyosak, gyöngyszemükkel és nagy lábaikkal, és persze azzal a szokásukkal, hogy gömbölyűvé gömbölyödnek, ha fenyegetve érzik magukat! A pangolinok megfigyelésére a Szaharától délre fekvő Afrika a legmegfelelőbb hely, ahol három különböző alfajjal találkozhatunk. Sajnos a pangolinok számos faja veszélyeztetetté vált Afrikában és Ázsiában is az intenzív illegális vadászat és a húsukért és pikkelyeikért folytatott orvvadászat miatt.

Aye-aye (Madagaszkár)

Madagaszkár arról ismert, hogy rengeteg furcsa állatnak ad otthont, amelyek többsége sehol máshol nem található meg a világon. Ennek egyik nagyszerű példája az aye-aye, kidülledt szemeivel, egyre növekvő fogaival és hosszú ujjaival. Nagyon hátborzongatóan nézhet ki, különösen, ha éjszaka hirtelen szembe kerülsz vele az erdőben! Az aye-aye a makik egyik fajtája, és kizárólag Madagaszkár dzsungeleiben él, ahol éjszaka jönnek elő táplálékszerzésre.

Vízidisznó (Dél-Amerika)

A vízidisznók a legnagyobb élő rágcsálók, és Latin-Amerika nagy részén megtalálhatóak. Általában víztestek közelében élnek nagy társas csoportokban, amelyek a száraz évszakban akár a 100 egyedet is elérhetik. Gyakran látni őket, amint különböző madarak számára szolgálnak sügérként, ami tovább fokozza szokatlan megjelenésüket. A vízidisznókkal kapcsolatban meglepő lehet, hogy hihetetlenül gyorsak, szükség esetén képesek olyan gyorsan futni, mint egy ló. Akár öt percig is képesek a víz alatt maradni, és látták már őket, amint ezzel a trükkel próbálják elkerülni a ragadozókat.

Fegyveres gyík (Dél-Afrika)

Ez a Dél-Afrika északi és nyugati Fok tartományaiban honos gyík nem emlékeztet másra, mint egy apró sárkányra. Ez a hasonlóság különösen hangsúlyos, amikor feltekerik magukat, hogy megvédjék magukat a veszélytől - ez a viselkedés adta nekik a nevüket.

Egy másik érdekesség a karvalygyíkokkal kapcsolatban, hogy azon kevés gyíkfajok közé tartoznak, amelyek élő utódokat hoznak világra, és van rá bizonyíték, hogy a nőstények valóban táplálják a kicsinyeit, ami még ennél is ritkább.

Pompás fregattmadár (Galápagos-szigetek)

Ezek a Galápagos-szigeteken endemikus madarak közel két és fél méteres szárnyfesztávolsággal büszkélkedhetnek, és látták már őket 2500 méteres magasságban repülni. Néha "emberes" madaraknak is nevezik őket, mivel repülés közben szívesen támadnak meg más madarakat, sőt néha megpróbálják ellopni az élelmüket.

Ami azonban igazán furcsává teszi ezeket a madarakat, az a hímek mellkasán található nagy piros zsák, amelyet felpúposítanak, hogy ezzel próbáljanak párt vonzani magukhoz.

Fossa (Madagaszkár)

Ezek a macskaszerű állatok akár 4 láb hosszúak is lehetnek, és a kutatók szerint leginkább a közismertebb mongúzokkal és más hasonló állatokkal állnak rokonságban, bár nagyon hasonlítanak a pumákra.

A fossa elsősorban makikat eszik, és Madagaszkár egyetlen olyan ragadozója, amely elég nagy ahhoz, hogy akár kifejlett makikat is megehessen.

Hosszú testük, kis kerekded füleik és rövid lábaik miatt helyet érdemelnek ezen a listán - bár a pangolinhoz hasonlóan nem tehetünk róla, hogy meglehetősen aranyosnak tartjuk őket.

A lajhár (Latin-Amerika)

A lassú mozgásukról ismert lajhárokat a fák között találhatjuk meg Latin-Amerika olyan országaiban, mint Panama, Brazília és még sok más ország. Arcuk kissé bambán néz ki, és bizonyos szögekből úgy tűnik, mintha mosolyognának. Mozgásuk lassúsága egyrészt lassú anyagcseréjüknek köszönhető, ami a levelekből álló táplálkozásuk eredménye, másrészt pedig vélhetően azért, hogy a látás alapján vadászó ragadozók ne vegyék észre őket. A lajhárok ma kicsik és aranyosak lehetnek, de körülbelül 11 000 évvel ezelőttig az őseik a földön barangoltak, és nagyobbak voltak, mint a mai elefántok.

Bársonyhangyák (Dél-Amerika)

Zavaróan ezek a rovarok valójában több különböző fajtájú darazsak. A nőstények szárnyatlanok és szőrösek, és nagyon hasonlítanak a hangyákra.

Chilében találtak néhány fekete-fehér színű példányt, és ha ezeket látod, megérted, miért hívják őket "pandaméhnek" is. Ezek a bogarak rendkívül fájdalmas csípéseikről ismertek. A csípések ereje olyan erős, hogy ezeket a darazsakat más néven is ismerik: "tehéngyilkosok".

Rózsaszín tündér garmadillo (Argentína)

Ezek a gyönyörűen bizarr lények talán a kedvenceink ezen a listán! A rózsaszín tündér armadillo egy apró teremtmény, amely csak Argentína középső részén található, és annyira ritka, hogy a tudósok még a természetvédelmi státuszukat sem tudták besorolni. Ezek az apró, akár egy emberi kézbe is beleférő, éjszakai életmódot folytató, földbe ásó apró tündérgarmadillók. Szégyenlősségük miatt általában nehéz őket észrevenni, de ha meg akarod próbálni, Argentína középső része a megfelelő hely.

Sörényes farkas (Dél-Amerika)

A sörényes farkasok valójában nem farkasok - csak a félreérthetőség kedvéért. Ezek a hosszú lábú szépségek egy saját nemzetségbe tartoznak, és a vadkutyákkal, rókákkal, farkasokkal és minden más kutyafajjal rokonok. Magányos, nagy fülekkel rendelkező lények, és sok más vadászattal ellentétben mindenevők. Egyes tudósok szerint táplálékuk több mint fele növényi eredetű lehet. Ez minden bizonnyal hozzájárul furcsaságukhoz, de úgy gondoljuk, hogy ezek a kutyafélék nagyon szépek, annak ellenére, hogy mennyire szokatlanok.