, 2023/1/11

A Munchkin macskákról első említést 1944-ben az egyesült királysági állatorvos, Dr. H. E. Williams tett. Williams arról számolt be, hogy 4 generációnyi rövid lábú macskát vadon figyelt meg, ez a végtag rövidülés egy természetes genetikai mutáció eredménye mely nem korlátozta a macskákat.

Munchkin macska

Megfigyelései során említést tesz egy 8 éves nőstényről aki vad életvitele ellenére nagyon egészséges volt. Ezen cicák mozgása és a mai egyedeké is a görényéhez hasonlít. Rövid végtagjaik ellenére, teljesen normális macskák. Sajnos ezek az angol cicák, a II. Világháború alatt eltűntek. Amerikában később egy kóbor macska kölyeiként megjelentek újból a különleges kiscicák.

Hogyan néz ki a munchkin?

Egy örökletes betegség a kiváltó oka a rövid lábainak és aránytalanul törpe nővésének. Úgy tartják, hogy a macskák fájdalmat éreznek a rövid lábaikban, ha ugrani próbálnak. A védjegye a rövid láb, és kifejezetten rövidek a testéhez képest. De ettő eltérően lábaik erősek és izmosak. Felfelé mitató fülei aránytalanul nagyok. Az ék alaku fején mandula vágásu szemei kissé ferdén helyezkednek el. Szemeik minden féle színben megtalálhatóak.

A nőstények mindössze 2-3 kilógrammosak lehetnek, a kandút úgy 3-4 kg. Első lábai alsó és felsó combok ugyan olyan hosszúak, a hátsók valamivel hosszabbak. Mancsai kifelé néznek, farka közepes hosszúságu a vége felé vékonyabb. Testfelépitése közepes termetü és nagyon izmos.

Közel sem olyan kecses mind a többi cicafaj, viszont eredetiségével, leleményességével egyensúlyba hozza azt. Rövid, plüss szőre vagy félhosszú, vastag bundája szorosan hozzásimul a testéhez. Bármilyen szín amit eltudsz képzelni előfordulhat akár a szeme színénél is.

Jelleme

Alkalmazkodónak, nyugodtnak és közben mégis élénknek, játékosnak írható le. Ugyanolyan mozgásigénnyel rendelkezik akár a többi macska. Mivel kutya végtagjai vannak kicsit korlátozottabbak a lehetőségei. Imád játszani, de futni is. Nehezebb neki persze a mászás és azugra bugrálás is. Gyerekbarát és jól kijön más háziállatokkal is. Ugyan úgy mint minden macska igényli a törődést a szeretetet. Mivel nagyon kiváncsi részese akar lenni mindennek.

Éppen ezért ne fogadd be, ha keveset vagy otthon a munkád miatt, nem jó neki. A legideálisabb gazdik számukra az idősek akiknek van idejük rá és viszonozzák a szeretetüket. Kellemes társaság számukra a gyerek is, csak légy óvatos, hogy gyereked óvatosan és felelősségtelyesen bánjon vele. Imádnak a gazdi ölében sétálni.

Imádják, ha kiszólgálod, hurcolod a táljától az ágyig, ha viszed magaddal mindenhová.

Elképzelhető az is, hogy azért szeretnek kézben lenni, hogy tényleg vannak fájdalmai és ez jól esik neki. anem ajánlott kinti macskaként tartani, hiszen nem találja annyira fel magát mint a többi cicafaj épp a testfelépitése miatt. Azért örömmel kimegy, ha biztositott keretek között érzi magát.

Hogyan ápoljuk

Keféld rendszeresen a szőrét persze attól függően milyen hosszú a szőre. Ha rendszeresen keféled nem lessz csomós a szőre. Ezenfelül hozzájárul a szőrkefélés ahhoz, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz. így kialakul egy kötődési forma. És ami még fontos, hogy így kevesebb szőr fog a kanapédon lenni. Vegyél neki kaparófát, szívesen használja azt így ápolja és élezi a körmeit. Nem lesz szükség rá, hogy te vágd a körmeit.

A száraz eledel hozzájárul a fogápoláshoz, estenként megnézheti egy állatorvos akiben megbízik a cica. Érdemes évente felkeresni az állatorvost, féregtelenités és más oltások érdekében. Ezzel nagymértékben hozzájárulsz a cica egészségének megvédéséhez.

Egészsége

A rövid lábak nem járnak a mozgásképesség korlátozásával. égis ennek az eredeti fajtának a képviselőinél nem ritkán diagnosztizálnak lordózist, ami a gerincoszlop elhajlását jelenti, erős ívben domborodik előre. Sajnos az ebben szenvedők elég fiatalon elpusztulnak. Tisztázatlan maradt, hogy vane összefüggés a rövid lábaikkal.

A szintén rövid lábú tacskóval ellentétben alapvetően a tacskómacska nem hajlamos a gerincoszlop megbetegedéseire.

Etetése

Mint az tudott dolog, hogy a szárazzak való etetés kevesebb szaggak jár, emellett a cica bármikor ehet, ha a gazdi épp nincs otthon akkor is. Viszont fontos, hogy nedves táplálékot ezzel csak kiegészitsük. Így garantált a kielégitő étrend. Mivel a száraz táp kevés nedvességet tartalmaz, ez nem az igazi a cica természetes táplálkozási szokásainak, aki a szabadban táplálékán keresztül szabályozza folyadékbevitelét.

Ha csak száraz eledelt fogyaszt, az húgyúti- és vesebetegségekhez vezethet. Ráadásul ennek a tápnak magas az energiatartalma, ami túlsúlyt is előidézhet. Ennek ellenére egyes állatorvosok minőségi száraz eledelen alapuló étrendet ajánlanak a szobatigrisek számára. A táplálkozási szokásaik inkább nedves tápot igényelnek.

Figyelj a hús és a zöldségek megfelelő arányú összetételére.

Az igazán jó variánsok arról is felismerhetők, hogy minden állati melléktermék pontosan fel van tüntetve a csomagoláson. Ez az átláthatóság általában bizalmat eredményez. Kiváló minőségűnek számítanak az olyan belsőségek, mint a máj, a szív és a gyomor. Az alkotóelemek csupán 2-5%-ának ajánlott növényi eredetűnek lennie.

A macska természetéből adódóan húsevő állat. Ezt ajánlott figyelembe venni táplálása során is. A barfozás megfelel a cica ösztönének, anyagcseréjének és anatómiájának, hiszen a mai házimacska vad őseinek táplálkozási szokásain alapszik.