, 2023/1/10

Az orrszarvú bogarak növényevő rovarok, amelyek a hímek fején és annak környékén található szarvszerű nyúlványokról kapták a nevüket. A legtöbbjük fekete, szürke vagy zöldes színű, és néhányukat puha szőrök borítják.

Orrszarvúbogár

Más néven Herkulesbogárnak is nevezik, ugyan is herkulesi ereje van. egyesek példányok képesek a saját súlyuk akár harmincszorosát is elvinni. eközben a sebességük nem csökken ugyan olyan sebességgel haladnak. Össze hasonlitható azzal, mintha egy ember egy jól kifejlett orrszarvut cipelne.

Vannak olyan példányok amelyek a saját súlyuk százszorosát is fel tudják emelni, igaz itt már nehezebben mozognak. A hímek nagy előszeretettel felhasználják ezt az erőt a másik hímekkel való har során. Ezáltal elnyerik a jogot a nőstényekkel való párzásra. Akár a 15 centimétert is elérhetik egyesek, így ezáltal besorolhatóak a világ legnagyobb bogarai közé.

Jellemző rá, hogy nappal rejtekhelyén tartózkodik, csak a sötétség beálltával kapnak szárnyra. Ligetes, ritkás tölgyesek lakója, ahol sok korhadt, pudvás fa is fellelhető.

Csakis kipusztuló fák rönkjeibe, elkorhadt törzsekbe rakja. Sárgás, fehér aránylag nagy lárvák, amelyek kikeknek a petékből, korhadékkal táplálkoznak. Kettő-négy év után bebábozódva kifejlett egyedekké válnak. A hímek megharcolnak a nőstényért a párkeresés időszakában akár a szarvasbogarak. A hímek a megtermékenyítés után hamar elpusztulnak.

A lárvák az őket körülvevő korhadékkal táplálkoznak, ám mivel ebben a közegben kevés a tápanyag, fejlődésük lassú: 2-4 éven keresztül rágják erős szájszervükkel a faanyagot, mire ősszel, úgy 10-12 centiméteres hosszt elérve a talajban üreget ásnak maguknak, és bebábozódnak. Még a tél folyamán átalakulnak kifejlett egyedekké. Ezek kültakarója ekkor még fehér és lágy, majd amikor megkeményedik és kiszíneződik, nyár elején az imágó kiássa magát a felszínre.

Táplálkozás

Minden orrszarvúbogár növényevő. A kifejlett egyedek gyümölcsökkel, nektárral és nedvekkel táplálkoznak. A lárvák rothadó növényi anyagokkal táplálkoznak.

Hogyan azonosítható

Az orrszarvúbogár fényes, kékesfekete színű, apró gödröcskékkel és barázdákkal borított. Könnyen felismerhető a hímek fején lévő, az orrszarvú szarvára emlékeztető nyúlványról. A nősténynek csak egy kis dudor van, nem pedig egy teljes szarv.

Elterjedés

Széles körben elterjedt.

Élőhelyek

Füves területekMezőségek és lápokMezőségekFöldekFás területekVárosok és kertek

Hogyan segíthetnek az emberek

Kertjeink létfontosságú erőforrást jelentenek az élővilág számára, mivel zöld folyosókat biztosítanak a nyílt terepek között, lehetővé téve a fajok mozgását. Valójában az Egyesült Királyság kertjei több helyet biztosítanak a természet számára, mint az összes nemzeti természetvédelmi terület együttvéve. Miért ne próbálnánk meg őshonos növényeket és fákat ültetni, hogy madarakat, emlősöket és gerinctelen állatokat csábítsunk a kertünkbe?

Mint kártevők

Egyes fajok jelentős kártevőkké válhatnak, például faültetvényekben. Általában azonban a bogárpopulációk sűrűsége nem olyan nagy, mint néhány más kártevő rovar esetében, és általában olyan fákat részesítenek előnyben, amelyek már betegek vagy más okból haldokolnak. Egyes fajok lárvái azonban megtámadják az egészséges fákat vagy akár a gyökérzöldségeket is, és ha nagy számban fordulnak elő, gazdaságilag jelentős károkat okozhatnak. A Metarhizium majus gomba bizonyított biológiai védekező szer a termesztett növények bogárfertőzése ellen.