, 2023/1/16

A Skót lógófülű macska azonnal felismerhető lógó füleiről. Az első pillanatban arra gondolhat az ember, hogy a Scottish Fold macska csak fél. Valójában a fülek formája genetikailag meghatározott. A fülein kívül kerek arcformája miatt is a Skót lógófülű macska külsőre olyan mint egy plüssállat. A Skóciából származó macskafajta nyugodt és szeretetteljes természete miatt rendkívül gyerekbarátnak számít.

Skót lógófülű macska

A skót füles macska a felszínen az egyik legaranyosabb macska, ami létezik! A jellegzetes, előre hajtott fülekkel, amelyek bagolyszerű vonásokat kölcsönöznek nekik, ezek a macskák tagadhatatlanul szeretetreméltóak. Kétségtelenül felismeri ezt az imádnivaló fajtát, mivel az utóbbi években népszerűsítették őket.

Hogyan jött létre a skót hajtás?

Ahogy a neve is mutatja, az első ismert skót füles hajtást a skóciai Perthshire-ben fedezték fel. Susie, egy fehér pajta macska, egy természetben előforduló genetikai mutációval rendelkezett, ami azt jelentette, hogy a fülében lévő porc nem volt elég erős ahhoz, hogy a fülét függőlegesen tartsa, mint más normális macskákét. Ez a rendellenesség vezetett az előre hajló fülhöz, amelyet a fajta megkülönböztető jegyeként ismerünk.

A macskafajtának van egy genetikai mutációja, amely befolyásolja a porcok fejlődését. Ennek legnyilvánvalóbb külső megnyilvánulása az, hogy a fülporcok összehajlanak, így a fülek előre hajlanak, ami a macska jellegzetes megjelenését adja. Sajnos a fülporc rendellenességét okozó genetikai rendellenesség a csontok porcának súlyos rendellenességeit is okozza - minden olyan macskában, amelynek a füle be van hajtva, hibás csontfejlődés és súlyos csont- és porcrendellenességek lesznek. Ezt osteochondrodysplasia néven ismerjük - ez az általános kifejezés a csontok és porcok fejlődési rendellenességére utal. Ezek a csont- és porcrendellenességek súlyos és fájdalmas ízületi gyulladáshoz vezetnek.

Személyiség:

Egy kedves, bájos fajta. Könnyű vele együtt élni és gondozni. Szeretetteljes és jól érzi magát családja minden tagjával. A farkával óvatosan kell bánni. Néhány ilyen macskáról ismert, hogy merevség alakul ki a farkán, ami fájdalmat okozhat, ha rosszul vagy véletlenül durván bánnak vele.

Együttélés:

A táplálkozására ügyelni kell. Ez a fajta eleve gömbölyded, és nem szabad túlsúlyossá válnia. Jól eszik, és nem olyan aktív, mint más fajták, ezért a táplálkozás ellenőrzése kritikus fontosságú. Szüksége van némi interaktív játékra a szülőjével, hogy jó kondícióban maradjon. Ugyan szőrzetét könnyű ápolni, értékeli, ha a játék részeként megkefélik.

Ahogy öregszik, játsz óvatosan a farkával, mozgatva azt egyik oldalról a másikra, fel-le. Ha merevséget észlelünk, vagy ha úgy tűnik, hogy fájdalmat érez, amikor a farkával manipulálunk, akkor el kell vinni az állatorvoshoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem ízületi gyulladásban szenved. Egy kedves, bájos fajta. Könnyű vele együtt élni és könnyen gondozható macska. Szeretetteljes és jól érzi magát családja minden tagjával. A farkával óvatosan kell bánni.

Ezek a hűséges macskák szeretnek összebújni az embereikkel, és világklasszis szundikálók. De ha valami felkelti a figyelmüket, felülnek, mint egy prérikutya, hogy megnézzék, mi történik. Bár nem harsányak vagy túlságosan energikusak, szeretnek játszani, és megtanulják az apportírozást.

Szokások

Arról is ismertek, hogy a hátukon alszanak. A skót hajtóknak általában lágy hangjuk van, és a nyávogások és dorombolások olyan összetett repertoárját mutatják be, amely a jobban ismert fajtáknál nem található meg. A foldok arról is ismertek, hogy kinyújtott lábakkal és a hasukra tett mancsokkal ülnek.

Test

Közepes vagy nagy méretű macska, amely bármilyen színű lehet, akár calico színű is. A hímek súlya általában 4-6 kg, a nőstényeké pedig 2,7-4 kg. A Fold egész testfelépítése, különösen a fej és az arc általában lekerekített, a szemek pedig nagyok és kerekek. Az orr rövid, enyhén ívelt, a macska teste pedig jól lekerekített, párnázott megjelenésű és közepes vagy rövid lábakkal rendelkezik. A fej a tetején domború, a nyak pedig nagyon rövid. A szélesre nyíló szemek "édes arckifejezést" kölcsönöznek a skót foldnak.Fülei behajtottak, innen a "skót fold" elnevezés.

Szőrzet

A skót foldok lehetnek hosszú vagy rövid szőrűek, és szinte bármilyen szőrszínük vagy színkombinációjuk lehet (beleértve a fehéret is). A rövidszőrű skót foldok szőrzete vastag és puha, a hosszúszőrűeké hosszabb és kivételesen sűrű szőrzetű a felső combjuk, lábujjaik, füleik és farkuk körül.

Fajtajellemzői

Színek: a 23 amerikai rövid szőrű szín közül bármilyen elismert.

Bunda hossza: lehet hosszú vagy rövid szőrű.

Bunda típusa: puha és sűrű.

Mintázata: számos mintázat elismert.

Mérete: közepes, tömött.

Jellegzetessége: gömbölyű fej, kerek szemek, fülek a fejre borulnak. A szemszínnek illenie kell a bunda színéhez. A testalkat erős és zömök. Rövid, erős lábak.

A skót lógófülű kismacskák normális, hegyes, álló füllel jönnek a világra. Füleik kéthetes koruk körül kezdenek lekonyulni.

Minden alomban, ahol az egyik szülő skót lógófülű, lesz néhány kiscica ilyen mutáns génnel.

5 érdekesség, amit nem tudtál a Skót lógófülű macskáról

A Skót lógófülű cicák az utóbbi néhány évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a macskakedvelők körében, ugyanis megnyerő személyiségük és ellenállhatatlanul cuki, fejre lapuló fülecskéik elvarázsolják a gazdikat. Összegyűjtöttünk 5 érdekességet a Skót lógófülű fajtáról, amiket szinte biztosan nem tudtál róluk eddig.

1. Minden Skót lógófülű cica őse: Susie

1961-ben William Ross felfigyelt egy kiscicára, ami merőben különbözött alomtársaitól. A cicának ugyanis cuki kis fejre lapuló fülecskéi voltak. Susie-t tekintjük a Skót lógófülű macskák ősének, tőle indult ez a furcsa genetikai “hiba”, amire a tenyésztők is felfigyeltek.

Első törzskönyves Skót lógófülű macska egy fehér színű kandúr cicus volt, aki a “Snowball” névre hallgatott és Susie unokája volt. William Ross és felesége később tenyésztési programot indított, hogy erre a különös mutációra alapuló új fajtát hozzanak létre.

2. Nem keresztezhetőek egymással

A tenyésztésük során hamar kiderült, hogy a génmutáció nem csak a fül porcos elváltozásában mutatkozik meg, ha két lógófülű egyedet pároztatnak egymással. A kicsik gyakran születtek farokdeformitással: megrövidült, megvastagodott, csonka és a rugalmatlan farok volt a jellemző.

A Skót lógófülű fajtánál ismert betegség az Osteochondrodysplasia. Ez a betegség definíciója szerint: a Skót lógófülű macskák autoszomális, domináns módon öröklődésű betegsége.

Itt a porc megbetegedése nem korlátozódik az epiphysealis (csöves csontok ízületi végéhez tartozó – a szerk.) területre, valamennyi porcos régiót (kisízületek, porckorongok, fülek) érinti.

A nem lezáruló növekedési zónák mellett is szinte minden ízület osteoarthrosisa is megfigyelhető. Ezek elkerülése érdekében vonták be a tenyésztésbe a Brit rövidszőrű macskát. Napjainkban már elfogadott a Skót állófülűvel történő keresztezés is.

3. Állófülűként születnek

A Skót lógófülű macskák tenyésztése során a születendő kicsiknek körülbelül a fele lesz csak lógófülű egyed. Azonban arra, hogy mely cicusok lesznek lógófülűek, csak 3-4 hét elteltével kapunk választ. Akkor kezd ugyanis fejre lapulni a fülecske.

Azok a macskák, melyeknek állófülük lesz, SFS71, azaz Skót állófülű fajtabesorolást kapnak, akkoris ha az egyik szülőjük Brit rövidszőrű. Korábban az állófülű egyedek BRI, azaz Brit besorolást kaptak a törzskönyvükön, de ez rengeteg kavarodást okozott, ezért ma már kizárólag Skót állófülűként vannak regisztrálva.

4. Buddha-póz

A legtöbb macskafajta nem képes hosszabb ideig a hátsó lábukon állni, ez a póz azonban a Skót lógófülű egyik védjegye lett. Ha pedig már túlságosan elfáradtak a „szurikáta-üzemmódban”, egyszerűen csak összegörnyednek és helyet foglalnak a két hátsó lábukon.

Ez az ülőhelyzet a skót cicák másik védjegye, a Buddha-póz. Noha már akkor megfájdul a gerincünk, ha csak rájuk nézünk, higgyük el, ez így nekik nagyon is kényelmes. Percekig képesek így relaxálni.

5. Hírességek kedvencei

Számtalan nemzetközi és magyar híresség kötelezte el magát a fajta mellett, hiszen a Brit és az Amerikai rövidszőrűvel történő keresztezésük során átvették a tömött, pufikás megjelenést, ugyanakkor megőrizték a végtelenül kedves modorukat, amivel rabul ejtették a gazdáik szívét.

Kis túlzással (és rengeteg kölyökkori szocializációval) kijelenthető, hogy igazi kis “kutyánmacskaként” tudnak viselkedni és biodíszlet helyett valódi családtaggá válnak. Taylor Swift két lógófülű macskával osztja meg lakását és rendszeresen posztol is róluk közösségi felületein.

Hazai viszonylatban érdemes megemlíteni Ábel Anitát és Dobó Katát, akik ritkábban posztolnak lógófülű cicájukról, de amikor megteszik, túlcsordul a cukiságfaktor és “felrobban az internet” – jelentsen ez bármit is.