, 2023/1/10

Tacskó és macskák! Micsoda elképesztő, mégis sokkoló kombináció! Te mit gondolsz? Vajon jól kijönnek majd egymással? Van remény egy ilyen meglepő keverékre?

Tacskó és macskák

A tacskó és a macska összebarátkozását fokozatosan kell elvégezni, hogy mind a tacskónak, mind a macskának legyen ideje egymáshoz alkalmazkodni anélkül, hogy úgy éreznék, hogy veszélyes vagy túlságosan stresszes helyzetbe kerülnek.

A kutyákat és a macskákat gyakran halálos ellenségként ábrázolják, ez a sztereotípia sok állatbarátot feszélyez. Nem véletlenül! Egy nem macskabarát kutya rossz helyzetben súlyosan megsebesíthet vagy akár meg is ölhet egy macskát. A sikeres kutya-macska kapcsolat sok különböző tényezőtől függ, többek között attól, hogy a tacskó szocializálódott-e más állatokkal, a hátterüktől és attól, hogy hogyan kezdjük el a kettőjük bemutatását.

Jó a tacskók a macskákkal?

A tacskót eredetileg bátor vadásznak tenyésztették ki, aki képes volt felvenni a harcot a borzokkal, amikor azok odúit ássák, és eltávolítják őket földalatti rejtekhelyeikről. Bár a legtöbb tacskót ma már családi kutyaként nevelik, a kis állatok üldözésére és vadászatára való ösztön még mindig erős lehet. Ez nem jelenti azt, hogy a kutya nem tud biztonságosan együtt élni egy macskával, de azt jelenti, hogy a kutyát arra kell tanítania, hogy tisztelje a macskákat, amelyekkel találkozik.

Néhány befolyásoló tényezőt megvizsgálva képet kaphat arról, hogy mire számíthatsz tacskódtól.

Életkor és tapasztalat

Kutyája háttere és korábbi tapasztalatai nagyban befolyásolhatják, hogyan reagál egy macskára, ha találkozik vele. Ez különösen igaz, ha idősebb kutyád van.

Ha fiatal kölyökkutyád van, akkor valószínűleg tiszta lappal indulsz. Ez azt jelenti, hogy meg tudod határozni az elvárásaid azzal kapcsolatban, hogyan viselkedjen a kutyád egy macska közelében, és milyen viselkedésformákat nem fogsz tolerálni.

Azoknak, akiknek idősebb kutyájuk van, figyelembe kell vennie a korábbi tapasztalatait. Egy olyan tacskó, amelynek a múltban negatív tapasztalatai voltak a macskákkal, nehezen tud túllépni ezen. Másrészt, ha a tacskód macskák között nevelkedett, mielőtt hozzád költözött, vagy a korábbi években, amíg nálad élt, lehet, hogy semmit sem gondol arról, hogy macskák vannak a közelében.

Személyiség

A tacskók arról ismertek, hogy nagyon erős személyiséggel rendelkeznek. Energikusak, élénkek és rendkívül kíváncsiak. Azonban minden kutya egyedi. Ha a kutyád nyugodtabb és nyitottabb az új helyzetekre, talán jobban alkalmazkodik a macskával való együttéléshez, mint egy idegekkel vagy szorongással küzdő kutya. Hogyan reagál a tacskód, ha sétálás közben egy másik állattal találkozik? Megfeszül, ideges lesz, vagy teljesen figyelmen kívül hagyja, és továbbmegy?

Mielőtt tacskódat megismertetnéd egy macskával, figyeld meg élesen, hogyan reagál a macskákra vagy más gyorsan mozgó állatokra, amikor sétálni mész vele..

Ez támpontot adhat ahhoz, hogy mire számíthatsz, amikor tacskódat és a macskákat bemutatod egymásnak.

A tacskók és a macskák biztonságos bemutatása

A tacskó és a macska összebarátkozását fokozatosan kell elvégezni, hogy mind a tacskónak, mind a macskának legyen ideje egymáshoz alkalmazkodni anélkül, hogy úgy éreznék, hogy veszélyes vagy túlságosan stresszes helyzetbe kerülnek. Ez egyben nagyobb kontrollt is biztosít a tacskó és a macska közötti interakciók felett, így mindenki biztonságban lesz.

Fontos, hogy ne siettesd a macska és a kutya közötti ismerkedést. Mielőtt elkezdenéd a bemutatkozást, győződj meg róla, hogy megtanítottad tacskódnak az olyan alapvető engedelmességi parancsokat, mint az "ül" és a "marad", valamint a megbízható visszahívást. Ha ismeri a "hagyd abba" parancsot, az is hasznos lesz a bemutatkozás során. Ha kutyád ismeri ezeket a parancsokat, könnyebb lesz mindent nyugodtan és kontroll alatt tartani.

Hozz létre külön helyet minden egyes háziállatnak

Amikor először hozol be egy új háziállatot a házba, mindenkit külön kell tartania, amíg az új családtagnak lehetősége van arra, hogy dekompresszióba kerüljön és beilleszkedjen. Ez mindenki számára létrehoz egy "biztonságos teret", ahová szükség esetén tudhatják, hogy visszavonulhatnak. Tartsd külön a háziállatokat néhány napig, vagy addig, amíg mindenki megnyugszik. Még ha a kutya és a macska külön szobában is van, akkor is megérzik egymás jelenlétét, és kezdenek hozzászokni.

Cserélgessük az illatokat

Fogj egy takarót vagy játékot, amely körül a kutyád eddig is elidőzött, és tedd a macskád szobájába. Ezáltal bevezetheted a kutya szagát. Tedd ugyanezt egy takaróval vagy játékkal a macskád szobájából, így ismertetve meg a macskád szagát a kutyáddval.

Lassan és kontrolláltan kezdjünk

A bemutatkozás következő lépése, hogy megszüntesd a gátat a tacskó és a macska között. Ennek legbiztonságosabb módja, ha a tacskót végig pórázon tartod, így teljes kontrollt kaphat, ha azt veszed észre, hogy a találkozás bármilyen módon kezd elromlani. Engedd meg a macskának, hogy diktálja, milyen gyorsan halad ez a fázis, engedd meg neki, hogy közeledjen, amikor jól érzi magát, de azt is, hogy visszavonuljon (vagy távozzon), ha bármelyik ponton úgy érzi, hogy erre van szüksége.

Foglalkozz minden nemkívánatos viselkedéssel, például ugatással vagy sziszegéssel, és jutalmazz minden jó viselkedést.

Maradj a szorosan felügyelt interakcióknál

Amikor eljön az idő, amikor már biztosnak érzed magad abban, hogy megbízhatsz mind a tacskó, mind a macska viselkedésében, ideje levenni a pórázt. Továbbra is felügyeld a kölcsönhatásaikat, és válaszd el a háziállatokat egymástól, amikor nem lehetsz a közelben. Ha bármilyen negatív viselkedést vagy feszültség újbóli megjelenését észleled, lépj egy lépést hátra, és helyezd vissza újra a pórázt. Ne siettesd a folyamatot. Hónapokba telhet, amíg a tacskó és a macska teljesen megbarátkozik egymással.