, 2023/3/2

Tudtad, hogy az állatvilágban nem csak a kutyák az egyedüli állatok, amelyek ugatnak? Bár gyakran a kutyák az első állat, amelyik eszünkbe jut, ha meghalljuk az ugatás szót. Mégis, vannak más állatok, kicsik és nagyok, amelyek maguk is ugatnak.

Ugató állatok

Az ugatás hangját durva, rövid, hangos és néha éles hangként írják le. A kutyák nagy családjának más tagjai, például a farkasok, rókák, sakálok és prérifarkasok is ugatnak. És miért is ne tennék? Hiszen bizonyos értelemben ők is kutyák, bár a család "vad" oldalát képviselik.

Páviánok

Igen, a páviánok ugatnak. A páviánok ugatása ritka lehet, mert ez egy különleges helyzetekben használt hang. Az egyik elsődleges helyzet, amikor a pávián ugatása hallható, az, amikor a csapatot a közelben lévő veszélyre figyelmezteti. A veszély gyakran ragadozók, például oroszlánok, hiénák, kígyók és leopárdok formájában jelentkezik. A másik ok, amiért ugatnak, hogy elriasszák az említett ragadozókat.

Emellett a páviánok a párzási folyamat során is ugatnak. Ezek a majmok csapatoknak nevezett közösségi csoportokban élnek, és időnként két hím pávián verseng ugyanarra a nőstényre. Ilyenkor a hímek egymásra ugatnak, és megpróbálják megfélemlíteni a másikat, hogy hátráljon meg, és egy másik nőstényre irányítsa figyelmét. Néha az ugatás hangos, egyetlen, a kutyáéhoz hasonló hangként hallatszik, mint a "wah", "wah", szemben a "wuff", "wuff" hanggal. Máskor az ugatás kettős hang, hasonlóan a "wah-hu"-hoz, amely agresszívebb, és különösen agresszív helyzetekben hallható.

Mókusok

Ugató mókussal ritkán találkozhatunk, mivel ezek a rágcsálók óvatosak és inkább a dolgukkal törődnek. Fenyegetettség esetén a mókus a fenyegetés vagy a ragadozóval szembeni agresszió jeleként csahol. Egy másik módja annak, hogy a mókus kifejezze magát, ha fenyegetettségben van, az ugatás. A mókusok különféle hangokat adnak ki, többek között ciripelnek, sírnak és nyöszörögnek.

A mókus ugatása a kutyaugatáshoz hasonlóan hangzik, de több levegővel. Olyan, mintha a mókus ugatás közben sziszegne. Ez a hang valószínűleg akkor hallható, amikor a mókus úgy érzi, hogy az otthona vagy a fészke veszélyben van, és különösen akkor, ha a veszély forrása a közelben van.

Szarvas

Hallottál már szarvast ugatni? Az ugatás egyike annak a sok hangos módnak, ahogyan ezek a kecses teremtmények egymással érintkeznek. A szarvasok ugatásának számos oka lehet. Az első és talán legfontosabb, hogy figyelmeztet a közeli veszélyre. Az ugatás figyelmezteti a többi szarvast, és segít nekik a biztonságba menekülni.

Az ugatást a szarvasok megfélemlítési taktikaként is használják, valamint a riválisok közötti harcok megelőzésére.

A riadt szarvas ugat, és néha az ugatás egy ideig is tarthat, akár egy órán át vagy még tovább is. Máskor a szarvasok ugatással azonosítják egymást, különösen akkor, ha nem ugyanahhoz a csordához tartoznak. A szarvasok ugatása úgy hangzik, mint egy "hé". Néha az ugatás rövid szakaszokban történik, mint a kutyák ugatása, máskor viszont kicsit lassabban, majdnem úgy, mint a kecskék rövid bégetése.

Vízidisznók

A vízidisznók nagyon nyugodt és szelíd fajok, és képesek csoportosan vagy magányosan élni. Rendszeres hangadásuk egyfajta huhogás, különböző hangmagasságú és ritmusú mintákkal. A vízidisznók ugatnak akkor is, ha veszélyt éreznek, ha megijednek, és alkalmanként akkor is, ha izgatottak. A vízidisznó ugatása úgy hangzik, mint egy "huh", de sokkal rekedtebb, mintha a vízidisznó megpróbálna kiköhögni egy torkán ragadt szőrszálat. A vízidisznó egyszerre csak egyetlen ugatást ad ki, mint a kutyák "vaúú" hangja, szemben a "vaúú-vaúú"-val.

A vízidisznók szárazföldön és vízen élő állatok, de a vadonban való élet nem mindig sétagalopp a vízidisznók számára. Fajként számos veszélynek vannak kitéve a ragadozók részéről a szárazföldön, a vízben és a levegőben. Ennek eredményeképpen ezek a rágcsálók a vadonban állandóan nagyfokú készültségben vannak, és az ugatásuk közvetlenül összefügg a túlélésükkel.

Antpittas

Az antpitta egy madárfaj, amelyet az Andokban, Ecuadorban fedeztek fel. Teljes neve antpitta Avis Canis Ridgely, és sok más madárral ellentétben a hangyapitta nem énekel - ugat.

Egyes madarak, például a papagájok megtanulhatják utánozni más élőlények hanghordozását. A hangyapitta esetében ez nem így van; ennek a madárnak az ugatás a természetes hanglejtése, és ami egyedivé teszi, hogy ez az egyetlen hanglejtése.

Úgy tűnik, hogy a hangyapitta az év bizonyos időszakaiban, például a párzási időszakban ugat. Az ugatásuk néha egy "hoo"-hoz hasonló, egyedi hangadás. Máskor kettős hangadás, amely úgy hangzik, mint egy "hoo-uh". A hangmagasság hasonló egy kistestű kutya, például egy csivava hangjához.

Talán a szerencsének köszönhető, hogy felfedezték, mivel a terület, ahol felfedezték, meglehetősen távoli, nem beszélve arról, hogy váratlan hanglejtése, olyan ritkán hallható.

Ugató baglyok

Az ugató állatok listájának utolsó tagjai az ugató baglyok. Az ugató baglyot kacsintó bagolyként vagy sikoltozó bagolyként is ismerik. A hangyabagolyhoz hasonlóan ennek a bagolynak is természetes az ugatása. Az ugató bagoly azonban, ellentétben a hangyabagollyal, számos további hangadással rendelkezik. Ezek a hangok közé tartozik a morgás, az üvöltés, a nyávogás és a ritkán hallható sikoly.

A bagoly ugatása úgy hangzik, mintha egy kis kutya ugatna a távolban. Az ugatás hangja lehet egyetlen "vaúú", de gyakran hallható dupla "vaúú-vaúú" hangként is.

Az ugatás intenzitása, hangereje és hangmagassága attól függően változik, hogy territoriális, konfrontációs vagy egyszerű hívás az egyiktől a másiknak. A territoriális ugatás hangos, és konfrontáció esetén használják, míg a hím halkabb ugatással hívja a nőstényt a kotorékban.