, 2023/1/10

Tények a bolygó legaranyosabb pókjairól Az ugrópókok a pókok legnagyobb családja, több mint 6380 fajjal, amelyeket a tudomány azonosított a World Spider Catalog(új fülön nyílik meg) szerint.

Ugráló pókok

Az ugrópókok a pókok egy csoportja, rendelkeznek az ízeltlábúak közül az egyik legjobb látással, amelyet udvarlásra, vadászatra és navigációra használnak. Bár általában feltűnésmentesen és viszonylag lassan mozognak, a legtöbb faj igen fürge ugrásokra képes, különösen vadászat közben, de néha hirtelen fenyegetésre vagy hosszú szakadékok átlépésére válaszul.

A könyvtüdő és a légcsőrendszerük is jól fejlett, és mindkét rendszert használják (bimodális légzés). Az ugrópókokat általában a szemük mintázatáról ismerik fel. Minden ugrópóknak négy szempárja van, amelyek közül az elülső középső pár különösen nagy.

Az ugró pókok a többi családtól eltérően olyan arcuk van, amely nagyjából négyszögletes felület, amely merőleges a mozgásirányukra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az előre néző, elülső szemeik "lapos arcokon" vannak, ahogy a fényképeken látható. Szemük mintázata a legegyértelműbb egyedi azonosító jellemzőjük. Nyolc szemük van, amint az az ábrán látható. A legmeghatározóbb a négy szem első sora, amelyben az elülső középső pár drámaian kiemelkedik, mint bármely más pók szeme, kivéve a Deinopidae hátsó középső szemeit.

A négy szem hátsó sora erősen behajlított, vagy két sorba rendeződött, a két nagy hátsó oldalsó szem a leghátsó. Ezek szolgálják az oldalsó látást. A hátsó középső szemek szintén oldalirányban kitolódtak, majdnem annyira, mint a hátsó oldalsó szemek. Ezek általában sokkal kisebbek, mint a hátsó oldalsó szemek, és sok fajnál kétséges, hogy egyáltalán működőképesek-e.

Az ugrópókok testhossza általában 1 és 25 mm (0,04-0,98 in) között mozog. A legnagyobb a Hyllus giganteus, míg más nemzetségek közül a Phidippus, a Philaeus és a Plexippus viszonylag nagy fajokkal rendelkeznek. Amellett, hogy a selymet ugrás közben biztosítókötélként használják, selyem "kölyöksátrakat" is építenek, ahol a rossz időjárás elől menedéket találnak és éjszakánként alszanak.

Ezekben a menedékekben vedlenek, tojástartókat építenek és tárolnak bennük, és a telet is bennük töltik. Az ugrópókok sokféle élőhelyen élnek. A trópusi erdők adnak otthont a legtöbb fajnak, de megtalálhatók mérsékelt égövi erdőkben, bozótosokban, sivatagokban, árapályzónákban és hegyvidéki régiókban is.

Táplálékuk

Bár az ugrópókok általában húsevők, számos fajról ismert, hogy nektárt is fogyaszt, egy faj, a Bagheera kiplingi pedig elsősorban növényi anyagokkal táplálkozik. Egyik sem ismert, hogy magvakkal vagy gyümölcsökkel táplálkozna. A növényeken, például a Chamaecrista fasciculata (partizánborsó) virágon kívüli nektáriumai biztosítják az ugrópókok számára a nektárt; a növény ennek megfelelően hasznot húz, amikor a pókok zsákmányolnak bármilyen kártevőt, amit találnak. A délkelet-ázsiai Toxeus magnus faj nősténye életük első 40 napjában tejszerű, tápláló folyadékkal táplálja utódait.

Udvarlás és párzási viselkedés

Az ugrópókok összetett, vizuális udvarlási mutatványokat végeznek, amelyekhez mozgást és fizikai testtulajdonságokat használnak. A nemi dimorfizmus egy formája, hogy a hímek tollas szőrökkel, színes vagy irizáló szőrökkel (különösen a pávapókoknál kifejezett), elülső lábszegélyekkel, más lábakon lévő szerkezetekkel és egyéb, gyakran bizarr módosításokkal rendelkeznek.

Ezeket a tulajdonságokat egy udvarlási "táncban" használják, amelyben a színes vagy irizáló testrészeket mutatják be. A színek megjelenítésén kívül az ugrópókok bonyolult csúszó-, rezgő- vagy cikcakkos mozgásokat végeznek a nőstények vonzása érdekében. Sok hímnek vannak hangjelzései is. Ezek a felerősített hangok, amelyeket a nőstényeknek adnak át, zümmögésre vagy dobpergésre hasonlítanak.

A fajok jelentősen eltérnek az udvarlás vizuális és vibrációs összetevői tekintetében. Sok fajnak vannak UV fényvisszaverő foltjai, amelyeket az ivarérett hímek mutatnak. Ezt a vizuális komponenst néhány nőstény ugrópók használja a párválasztás során. Ha a hím befogadó, a nőstény passzív, guggoló helyzetet vesz fel. Egyes fajoknál a nőstény rezegteti a tapogatóit vagy a hasát. A hím ekkor kinyújtja mellső lábait a nőstény felé, hogy megérintse azt. Ha a nőstény fogékony marad, a hím felmászik a nőstény hátára, és a tapogatóival megtermékenyíti.

Honnan tudod, hogy egy ugró pók viszonozza-e a tekinteted?

Maga a tekintet 8 szemmel valósul meg, amelyek 3 sorban vannak elrendezve (egyes szerzők úgy írják le az elrendezést, mint 2 lefelé ívelő vonal, mint 2 "fejjel lefelé mosolygó"). A két nagy, előre néző szem (amivel jobban lát téged, kedvesem) ugyanolyan típusú binokuláris látást tesz lehetővé, mint amilyet a ragadozó madarak élveznek. A többi szem egy része szintén előre néz, mások pedig felfelé szögellnek.

Lényeg a lényeg - a JSs 45 fokban el tudja fordítani a fejét, és 360 fokban lát. Állítólag akár egy méter távolságból is képes felismerni a zsákmányt, és a többi pókkal való kommunikációja leginkább a vizuális jelzéseken múlik. Az előrefelé néző szemek lehetővé teszik a pók számára, hogy felmérje a zsákmány távolságát, mielőtt leugrik.

Az udráló pókók nem pörgetik a hálót, hogy elkapják a zsákmányt; amikor észreveszik a potenciális ételt, ugranak.A biztonság kedvéért ugrás közben egy selymes "húzókötelet" pörgetnek. Ugrásaik akár testhosszuk többszörösét, akár 40-szeresét is elérhetik (ami bevallottan nem túl hosszú), mindezt nagy, erőteljes lábizmok nélkül.

Az elmélet szerint a pók valamiféle hidraulikus segítséget élvez - a teste elülső részén lévő izmok összehúzódása megemeli a vérnyomást, és a lábak gyors kiegyenesedését eredményezi. Egy hivatkozás ezt ahhoz hasonlította, mintha a játékbéka gumibékájának gumilábát szorongatnánk, és figyelnénk, ahogy a gumilábak kiegyenesednek. A BugLady arra a következtetésre jutott, hogy ez varázslat, akárcsak a kattogó bogár azon képessége, hogy kiegyenesedik.