, 2023/1/9

A közönséges görény az európai görény háziasított formája, amelyhez méretét és szokásait tekintve hasonlít, és amellyel kereszteződik, ezért a legtöbb rendszertanász a közönséges görényt alfajként tartja számon.

Vadászgörény

A házi görényeket a római kor óta használják a nyulak "vadászgörényes" féken tartására, ami ma is folytatódik Európában és Ausztráliában. A nyulak és patkányok elleni védekezésre használt haszonállatok mellett a vadászgörények háziállatok is. A vadászgörényeket kísérleti modellként is használják az orvosi kutatásokhoz és korábban a szőrmekereskedelemben. A vadászgörény élettanának tanulmányozására kezdetben a vadászgörények orvosbiológiai kutatásokban való felhasználása céljából került sor

Hogy néz ki

A görény hosszú, csőszerű teste és rövid végtagjai, valamint agresszív vadászata ideálisvá teszi erre a feladatra, azt is mondhstjuk rövid fejjel. A hímek valamivel nagyobbak és nehezebbek, mint a nőstények: a hímek ugyanis max. 60 cm nagyok és 1900 g súlyúak lehetnek, míg a nőstények csak 25-40 cm-esek és 600-1000 g-ot nyomnak. Farkuk legfennebb 19 cm hosszú lehet. Lábaik rövidek, de viszonylag erősek és 5 lábujjal rendelkeznek. Bundájuk nagyon sokféle színben előfordulhat, ami a tenyésztési formától függ. Fajtának megfelelő tartás esetén akár 8-10 évig is elélhetnek.

A vadászgörényt a nyulak, patkányok és más élősködők földalatti üregeikből való kiűzésére használják - a római kor óta gyakorolják Európában, és még régebb óta Ázsiában. A nyulak esetében például egy vadászgörényt engednek be a nyúl üregébe, hogy a várakozó hálókba vagy csapdákba terelje őket.

Fekete lábú görény

A feketelábú görény színében hasonlít a közönséges görényre, de fekete maszkot visel a szemén, valamint barnásfekete jegyeket a lábán és a farka hegyén. Súlya legfeljebb egy kilogramm, a hímek valamivel nagyobbak, mint a nőstények. Testhossza 38-50 cm, farka 11-15 cm. Prérikutya-barlangokban élnek, és kizárólag prérikutyákat fogyasztanak, mind zsákmányként, mind pedig hullaként.

Eredetileg a prérikutya-populációk között éltek Kanada déli részétől az amerikai Nyugaton át Észak-Mexikóig. Mivel a prérikutyák a Nagy-síkságon a mezőgazdaság fejlődésével nagyrészt eltűntek, a vadászgörények majdnem kipusztultak. A márciusi és áprilisi szaporodási időszakot kivéve magányosan él. A születések májusban és júniusban történnek, és a nőstények egyedül nevelik fel a kicsinyeket. Általában három kölyök a jellemző, de a kölykök száma egytől hatig terjed.

A kölykök egy átalakított odúban születnek, júliusban kelnek ki, hogy szeptemberben vagy októberben önállóvá váljanak, és ekkor a fiatalok, különösen a hímek, általában szétszélednek. Az ivarérettséget egy év múlva érik el. A vadon élő állatok élettartama nem ismert, de a fogságban tartott állatok akár 12 évig is élhetnek.

A görényekre az aranysasok és a nagy szarvasbaglyok, valamint más ragadozók, például a prérifarkasok és a borzok vadásznak.

A prérikutyák elleni védekezésre használt mérgek, különösen a nátrium-monofluoroacetát és a sztrichnin valószínűleg hozzájárulnak a görények halálához, amikor a görények mérgezett prérikutyákat esznek. Rendkívül fogékonyak számos fertőző betegségre, például a szopornyicára. A bubópestis súlyosan csökkentheti a prérikutya-populációkat, és így táplálékhiányt okozhat a feketelábú görények számára, de nem ismert, hogy maguk a görények elkapják-e a pestist.

Táplálékuk

Vadon élő őseik természetes tápláléka egész kis zsákmányokból állt, beleértve a húst, szerveket, csontokat, bőrt, tollat és szőrzetet. A görények emésztőrendszere rövid és anyagcseréjük gyors, ezért gyakran kell enniük. A szinte teljes egészében húsból álló, elkészített száraztápok (beleértve a kiváló minőségű macskaeledelt is, bár egyre inkább elérhető és előnyben részesíthető a speciális görénytáp) biztosítják a legnagyobb tápértéket.

Egyes görénytulajdonosok előre leölt vagy élő zsákmányt (például egeret és nyulat) etetnek a görényekkel, hogy jobban utánozzák természetes táplálkozásukat. A görények emésztőrendszeréből hiányzik a vakbél, és az állat nagyrészt képtelen a növényi anyagok megemésztésére. Mielőtt sokat tudtak volna a görény élettanáról, sok tenyésztő és állatkereskedés olyan ételeket ajánlott a görénytáplálékba, mint a gyümölcs, de ma már tudjuk, hogy az ilyen ételek nem megfelelőek, és valójában negatív következményekkel járhatnak a görény egészségére nézve.

A görények körülbelül hat hónapos korukban lenyomatot vesznek a táplálékukról. Ez kihívássá teheti az új ételek bevezetését egy idősebb görény számára, és még az is előfordulhat, hogy egy olyan görény, amely soha nem evett ilyen táplálékot, ellenállásba ütközik. Ezért tanácsos a fiatal görényeket minél több különböző típusú és ízű, megfelelő eledelhez hozzászoktatni.

Viselkedés

A görények naponta 14-18 órát töltenek alvással, és a legaktívabbak a hajnali és az esti órákban, ami azt jelenti, hogy szürkületes állatok. Ha ketrecben tartják őket, naponta ki kell vinni őket, hogy mozogjanak és kielégítsék kíváncsiságukat; legalább egy órára és egy helyre van szükségük, ahol játszhatnak. A görények többsége - a görény őseikkel ellentétben, akik magányos állatok - boldogan élnek társas csoportokban.

Territoriálisak, szeretnek ásni, és inkább zárt helyen alszanak. Mint sok más muszlinszerű állatnak, a görényeknek is vannak szaglómirigyei a végbélnyílásuk közelében, amelyek váladékát a szagjelölésre használják. A görények ezen anális mirigyek váladékából képesek felismerni az egyedeket, valamint az ismeretlen egyedek nemét. A görények vizeletjelölést is használhatnak a nem és az egyedek felismerésére.

A görények képesek a végbélmirigy-váladékukat kibocsátani, ha megijednek vagy megijednek, de a szag sokkal kevésbé erős és gyorsan elillan. Az USA-ban a legtöbb kedvtelésből tartott görényt deszcentáltan árulják, A világ számos más részén, beleértve az Egyesült Királyságot és más európai országokat, a deszcentálás felesleges csonkításnak számít.

Ha izgatottak, a "menyét haditáncnak" nevezett viselkedést mutathatnak be, amelyet őrjöngő oldalirányú ugrások, szökdelések és a közeli tárgyaknak való nekimászás jellemez. Közismert neve ellenére ez nem agresszív, hanem örömteli játékra való felhívás. Gyakran kíséri ezt egy egyedi, lágy kakukkoló hang, amelyet általában "dooking"-nak neveznek. Ha megijednek, a görények sziszegnek; ha feldúltak, halkan nyikorognak.